Het aantal succesvolle gijzelsoftware-aanvallen op Nederlandse organisaties is hoger dan eerder gedacht, volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP registreerde 178 aanvallen, terwijl politie en beveiligingsbedrijven slechts 147 gevallen meldden. Cindy Wubben, expert op het gebied van cyberbeveiliging bij softwareleverancier Visma, benadrukt dat bedrijven altijd aangifte moeten doen na een cyberaanval. Aangiften helpen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om cybercriminelen op te sporen en te vervolgen, en versterken de mogelijkheid voor zwaardere straffen.
Cyberaanvallen, waaronder gijzelsoftware, vormen een groeiend probleem in Nederland. Toch melden veel bedrijven deze incidenten niet, vaak uit angst voor reputatieschade of omdat het aangifteproces als lastig wordt ervaren. Dit gebrek aan meldingen belemmert echter de bestrijding van cybercriminaliteit. Zodra een bedrijf aangifte doet, kan de politie namelijk sneller reageren door een onderzoek te starten, advies te geven en ondersteuning te bieden in de nasleep van de aanval.
Meer meldingen zorgen ervoor dat de politie een beter beeld krijgt van de omvang en patronen van cybercriminaliteit. Dit maakt het mogelijk om verbanden te leggen en de netwerken van cybercriminelen in kaart te brengen. Zo kon de politie in Nederland vorig jaar een belangrijke rol spelen bij de arrestatie van een leider van de ransomware-bende Ragnar Locker, die verantwoordelijk was voor meerdere grote cyberaanvallen.
Aangifte doen heeft bovendien juridische voordelen. Door een melding op te nemen, kan het OM een sterker bewijsdossier opbouwen en een zwaardere straf eisen tegen verdachten van ransomware-aanvallen. Dit is belangrijk, want zwaardere straffen kunnen helpen om een duidelijke boodschap af te geven aan cybercriminelen.
Voor bedrijven is het dus van belang om bij een geslaagde gijzelsoftware-aanval altijd aangifte te doen. Het helpt niet alleen om daders op te sporen, maar versterkt ook hun eigen juridische positie en draagt bij aan een veiliger digitaal landschap voor alle organisaties in Nederland.