Een nieuw boekproject geeft een vergeten groep een podium: Indonesische chefs die sinds de jaren ’70 de Nederlandse eetcultuur verrijken. Beerzenaar en historica Yulia Pattopang en de Rotterdamse voedingsdeskundige Helena Smit presenteren Makanologie, uitgegeven door Stichting Eating Habits. Om het boek te kunnen realiseren, loopt er nu een crowdfundingscampagne via Voordekunst.
Hoewel Nederland een rijke Indische/Indonesische eetcultuur kent, mede dankzij de grote Indische gemeenschap, is er weinig aandacht voor de bijdrage van Indonesische chefs die ná de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland kwamen. Deze chefs brachten nieuwe smaken, introduceerden authentieke gerechten zoals bakso, pempek en martabak en inspireerden nieuwe generaties. Makanologie gaat opzoek naar hun verhalen: waarom kwamen zij naar Nederland, hoe bouwden zij hun leven op, welke obstakels overwonnen zij en hoe zien zij de toekomst van de Indonesische keuken in Nederland?
“Deze chefs zijn de onzichtbare pioniers die de Indonesische keuken een thuis gaven in Nederland. Hun verhalen verdienen eindelijk het podium,” aldus Pattopang. Makanologie belicht hun vaak onbekende geschiedenis met persoonlijke verhalen over migratie, identiteit, veerkracht en natuurlijk eten als verbindende kracht.
Smit vult aan: “De verhalen die we verzamelden laten zien hoeveel passie, doorzettingsvermogen en liefde voor eten er achter deze chefs schuilt. We hopen dat Makanologie straks een bron van inspiratie wordt voor iedereen die van Indonesisch eten én verhalen houdt.”
Nu de interviews zijn afgerond, is het creatieve team klaar om het boek te schrijven en vorm te geven. Voor de laatste stap – schrijven, fotografie, ontwerp en druk – is financiële steun nodig. Donateurs krijgen mooie tegenprestaties, zoals een gesigneerd exemplaar of toegang tot de feestelijke boeklancering op 10 november 2025 in Indonesia House Amsterdam.