Diergaarde Blijdorp lanceert een online kookserie voor oma’s en opa’s die hun kleinkinderen willen verrassen met een dieraardig kindermenu. TV-chef Perry de Man helpt daarbij. Het menu is gebaseerd op de plantaardige van zes bijzondere dieren. De eerste van de zes afleveringen in het kader van de campagne Generatie Groen staat online. Met het menu kunnen grootouders kinderen bewuster maken van de kwetsbaarheid van de natuur op onze planeet.
Wie wil er nu niet zo sterk worden als een olifant? Of zo slim als een papegaai? Daarom zijn zes gerechten geïnspireerd op de eetgewoonten van bijzondere dieren: de Aziatische olifant, de doktersvis, de Antilliaanse leguaan, het Visaya wrattenzwijntje en de grijze roodstaart en de bij.
In iedere video vormt de dagelijkse kost van één van deze dieren de basis voor een bijzonder vega gerecht. Wat wordt aangereikt door een dierenverzorger, wordt door Perry de Man – bekend van 24 Kitchen - omgetoverd tot een beestachtig lekkere kindermaaltijd. In de online kookfilms leren jonge kijkers niet alleen hoe het recept te maken, maar ook van alles over de dieren en hun eetgewoonten. Na het zien van de video’s kan iedereen zelf aan de slag om de dieraardige maaltijden zelf te bereiden. Wanneer de jonge thuiskoks hun creatie op de website van Blijdorp delen, maken ze kans op deelname aan de Heel Blijdorp Kookt-dag in januari. Tijdens dit evenement proeft én bepaalt een kinderjury welk gerecht hét nieuwe kindermenu van 2025 wordt.
Het eerste gerecht dat de chef-koks bereidden is een havermoutburger op een tarwebroodje. Volledig geïnspireerd op het dieet van de Aziatische olifant. Deze kolos eet voornamelijk stro, een restproduct van tarwe en graan. In aflevering twee vormt het dieet van de doktersvis de basis van iets lekkers.
De serie is ontwikkeld in samenwerking met Het Nieuwe Nassen, een initiatief dat is uitgegroeid tot een beweging van (Rotterdamse) chefs en horecaondernemers, innovatieve voedselondernemers, natuurinclusieve boeren en brancheorganisaties die samen de lokale voedseltransitie bevorderen.
Naast tal van verzorgers en de chef-kok van Blijdorp, spelen Rotterdamse chefs en Het Nieuwe Nassen-ambassadeurs Perry de Man en Pepijn Schmeink een centrale rol in de serie. Die hopelijk aanzet tot een andere kijk op voeding en meer plantaardige eiwitten op de borden.