Bij voedselbedrijf Maître/Van Loon Group in Oude-Tonge is bij 80 van de 165 geteste werknemers een mogelijke blootstelling aan de tuberculosebacterie vastgesteld. Dit blijkt uit een contactonderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond, dat eind vorig jaar startte na een melding van een medewerker met open tuberculose.
De GGD benadrukt dat een positieve huidtest niet betekent dat deze mensen ziek of besmettelijk zijn. Bij 30 personen heeft röntgenonderzoek al uitgewezen dat zij geen tuberculosebacterie in de longen hebben. De overige werknemers met een positieve testuitslag ondergaan de komende twee weken aanvullend onderzoek bij de GGD.
Het eerste contactonderzoek richtte zich op zes personen, waarbij bij drie van hen een niet-besmettelijke tbc-infectie werd gevonden. Op basis van deze resultaten besloot de GGD het onderzoek uit te breiden naar 165 werknemers.
De GGD stelt dat er geen sprake is van een tuberculose-uitbraak. De besmettelijke medewerker is direct in isolatie gegaan en wordt behandeld. Tuberculose wordt niet overgedragen via voedsel, drinken of aanraking. De voedselveiligheid van de producten die bij Maître/Van Loon Group worden gemaakt, is niet in het geding.
In Nederland komt tuberculose weinig voor en worden infecties altijd behandeld. Wereldwijd is ongeveer 25 procent van de mensen drager van de tbc-bacterie. Het bedrijf volgt alle maatregelen van de GGD op en de medewerkers krijgen extra informatie over de betekenis van de testuitslag.