Senioren in Nederland zijn tevreden over hun gemeente en waarderen dat gemiddeld met een 7,3. Toch zijn er genoeg verbeterpunten. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Urban Ageing aan De Haagse Hogeschool en ouderenorganisatie ANBO-PCOB, onder bijna 7.500 ouderen. Hierbij is gekeken naar de seniorvriendelijkheid van de woon- en leefomgeving. In Zuid-Holland is men overwegend positief over de financiële situatie en de vervoersmogelijkheden, terwijl op het gebied van sociale participatie verbeteringen zijn gewenst. Het is de eerste keer dat deze peiling landelijk is gehouden.
De onderzoekers ondervroegen de deelnemers over hun tevredenheid op de thema’s ‘Huisvesting, ‘Buitenruimte en gebouwen’, ‘Transport’, ‘Sociale en gezondheidsvoorzieningen’, ‘Financiën’, ‘Communicatie en informatie’, ‘Sociale participatie’, ‘Sociale inclusie’ en ‘Burgerparticipatie en werkgelegenheid’. Op alle domeinen geven Nederlandse ouderen onderaan de streep een voldoende, al zijn er op alle thema’s kanttekeningen te plaatsen.
In Zuid-Holland valt op dat een aanzienlijke groep senioren positief is over de huisvesting. Ze geven daarvoor een 8,8. Ook de mogelijkheden tot transport worden ten opzichte van aan aantal andere provincies positief beoordeeld. De waardering voor sociale participatie en burgerparticipatie en werkgelegenheid blijft wat achter. Beide domeinen krijgen een 5,6.
Ook op het gebied van sociale inclusie zijn ouderen ook overwegend positief maar ervaart liefst één op de vier leeftijdsdiscriminatie. Dat getal komt ongeveer overeen met een eerder uitgebreid onderzoek van ANBO-PCOB naar leeftijdsdiscriminatie. Daaruit kwam naar voren dat één op de drie ouderen te maken krijgt met buitensluiting. De bereikbaarheid van (maatschappelijke) instanties voor vragen of afspraken is beslist voor verbetering vatbaar en slechts een minderheid voelt zich echt gehoord door de gemeente.
Nederland telt nu 3,7 miljoen inwoners van 65 jaar of ouder. Dat is meer dan één op de vijf mensen. In 2040 loopt het aantal 65-plussers op tot 4,8 miljoen – een kwart van de bevolking. Deze veranderende bevolkingssamenstelling vraagt om belangrijke aanpassingen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is het raadzaam wanneer (toekomstige)stadbestuurders notie nemen van de resultaten uit het onderzoek. ANBO-PCOB zal bevindingen uit het onderzoek in elk geval opsturen aan de politieke partijen in Nederland.
ANBO-PCOB heeft ervoor gekozen geen ranglijst te publiceren waarin de beste of slechtste gemeente naar voren komt. Het is immers geen wedstrijd. “Iedere gemeente heeft genoeg uitdagingen om mee aan de slag te kunnen, ongeacht een positie op een ranglijst,” stelt Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB. “Gemeenten moeten nog meer luisteren naar ouderen en ze betrekken bij beleid. Inspraakmomenten organiseren en helder communiceren.”
Met de resultaten van dit eerste onderzoek in de hand, hoopt de ouderenbond een blauwdruk te hebben waarmee het jaarlijks de tevredenheid over de seniorvriendelijkheid van de woonplaatsen in Nederland kan peilen.