Bij een oud-medewerker van een bedrijf in Barendrecht is besmettelijke tuberculose ontdekt. De medewerker is direct in isolatie gegaan en krijgt behandeling. De GGD Rotterdam-Rijnmond start een bron- en contactonderzoek om te bepalen of de tbc-bacterie zich heeft verspreid.
De GGD verwacht dat ongeveer 130 tot 150 medewerkers veel contact hebben gehad met de patiënt. Zij worden uitgenodigd voor een bloedtest bij de GGD. De resultaten van deze test bepalen of er extra onderzoek nodig is. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met het bedrijf.
Tuberculose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan ontstekingen veroorzaken in de longen of andere delen van het lichaam. Er zijn twee vormen: besmettelijke longtuberculose, ook wel 'open TBC' genoemd, waarbij de bacterie door hoesten en niezen wordt overgedragen, en niet-besmettelijke tuberculose of 'gesloten TBC', waarbij de patiënt wel ziek is maar anderen niet kan besmetten.
Een tuberculose-infectie betekent dat iemand besmet is met de bacterie maar niet ziek is. Deze personen zijn ook niet besmettelijk. Wereldwijd is ongeveer 25 procent van de mensen drager van TBC. In landen waar tuberculose veel voorkomt, wordt de infectie niet behandeld. In Nederland, waar weinig tuberculose voorkomt, wordt de infectie wel behandeld om verspreiding te voorkomen.
Volgens de GGD is er geen reden voor zorgen over een uitbraak. Alle medewerkers binnen het bedrijf worden geïnformeerd. Medewerkers met een positieve testuitslag krijgen extra onderzoek bij de GGD en worden indien nodig behandeld. Het contactonderzoek is een standaardprocedure om verdere verspreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen.