De Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, ontvangt steeds meer meldingen uit het hele land over ouderen die vastlopen bij het aanvragen van woningaanpassingen en het vinden van geschikte seniorenwoningen. Veel ouderen worden geconfronteerd met bureaucratische obstakels en een ernstig tekort aan aangepaste woningen, zo blijkt uit meldingen die de bond ontvangt. Het probleem speelt niet alleen lokaal, maar is een landelijk issue dat dringend om aandacht vraagt.
In Amsterdam luiden cliënten- en huurdersorganisaties de noodklok. In een recent manifest roepen zij het stadsbestuur op om meer seniorenwoningen te realiseren, het verhuisproces voor ouderen te vereenvoudigen en het beleid rondom woningaanpassingen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te verbeteren. Het manifest is vorige week aangeboden aan de Amsterdamse gemeenteraad en onderbouwd met talrijke praktijkvoorbeelden.
Woningaanpassingen, zoals het plaatsen van een traplift of het verbreden van deuren, vallen onder de Wmo. Ouderen kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente, maar niet alle aanvragen worden goedgekeurd. Wanneer de kosten voor de aanpassing boven de grens van €10.000 uitkomen, krijgen ouderen vaak het advies te verhuizen naar een al aangepaste woning. Het probleem is echter dat er een groot tekort is aan zulke woningen, waardoor verhuizen voor veel ouderen geen realistische optie is.
De Amsterdamse belangenorganisaties pleiten in hun manifest voor noodmaatregelen zolang het tekort aan seniorenwoningen blijft bestaan. Een belangrijke maatregel die zij bepleiten, is het verhogen van de Wmo-budgetgrens, zodat meer woningaanpassingen mogelijk worden zonder dat ouderen gedwongen worden te verhuizen. “Veel ouderen vereenzamen in ontoegankelijke woningen, zoals op driehoog achter, terwijl dit met betere ondersteuning vanuit de Wmo voorkomen kan worden,” stellen de organisaties.
Woonbondwoordvoerder Mathijs ten Broeke benadrukt dat in het hele land mensen die een woningaanpassing nodig hebben van het kastje naar de muur worden gestuurd. Hij roept andere gemeenten op om de aanbevelingen uit het manifest serieus te nemen en actie te ondernemen om deze urgente kwestie aan te pakken.