Bij oudere volwassenen die regelmatig eieren eten is het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten 29 procent lager dan bij leeftijdsgenoten die zelden of nooit eieren consumeren. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, zo meldt Scientias.
Het onderzoek, waarbij 8756 volwassenen van 70 jaar en ouder werden gevolgd, toont aan dat het eten van één tot zes eieren per week samenhangt met een 15 procent lagere sterftekans door alle mogelijke oorzaken. Vooral bij mensen met een gemiddeld tot hoogwaardig dieet werd een positief effect waargenomen, met een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten van respectievelijk 33 en 44 procent.
Onderzoeker Holly Wild benadrukt dat eieren een voedingsrijke bron zijn van belangrijke voedingsstoffen, waaronder B-vitamines, foliumzuur, onverzadigde vetzuren en mineralen. Ook voor ouderen die te maken hebben met lichamelijke achteruitgang vormen eieren een toegankelijke eiwitbron.
Hoewel eieren cholesterol bevatten, blijkt uit het onderzoek dat ze zelfs bij mensen met een gediagnosticeerd hoog cholesterol (dyslipidemie) een positief effect hebben. Deze groep had bij wekelijkse eierconsumptie 27 procent minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten vergeleken met mensen die zelden of nooit eieren aten.