Overslaan en naar de inhoud gaan

1 op 3 Nederlanders slaapt slecht

Zorg
12/03/2025, 08:25

Meer dan een op de drie Nederlanders heeft klachten tijdens of na het slapen. Dit en nog veel meer blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 16.000 Nederlanders waarbij in totaal 60.000 nachten zijn geanalyseerd door slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof, initiatiefnemer van het SlaapKennisCentrum. In aanloop naar 14 maart, de internationale dag van het slapen, presenteert hij de eerste resultaten van het onderzoek naar slaapgedrag. 
        

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor nachtrust en slaapkwaliteit. Belangrijk: slaap beïnvloedt onze fysieke gesteldheid, onze hormoonhuishouding, ons energieniveau en onze emotionele balans. “Slaap is cruciaal voor ieders welzijn. Doordat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het belang van slaap staat het thema steeds meer in de spotlight. Er is veel aandacht voor de mentale impact van goed slapen, maar de fysieke kant is wat mij betreft net zo belangrijk”, verzekert Hidde Hulshof, slaapfysiotherapeut van het nieuw opgerichte SlaapKennisCentrum.

 

Als expert op het snijvlak van slaap en fysieke prestaties begeleidt hij naast consumenten en cliënten ook sporters als wereld- en olympisch kampioen wielrennen Anna van der Breggen, renners van wielerploeg Team SD Worx en voetballers van S.C. Heerenveen.

 

36 procent van de vrouwen heeft slaapklachten en 34 procent van de mannen. “We zien dat bij vrouwen vaak meerdere slaapgerelateerde fysieke klachten een rol spelen ten opzichte van mannen. Vrouwen die slaapgerelateerde klachten hebben, geven gemiddeld een mix van 3,5 typen klachten aan. Bij mannen is dit 2,8.”

 

De top drie van klachten bij vrouwen bestaat uit rugklachten, klimaatklachten (temperatuur en luchtvochtigheid) en schouderklachten. Ook bij mannen spelen rugklachten een grote rol, net als snurkklachten.

 

De slaaphouding en mobiliteit gedurende de nacht zijn belangrijke indicatoren. Gemiddeld draaien mensen 40 keer per nacht. Maar naarmate mensen ouder worden, draaien ze steeds minder vaak.

 

Ook de slaaphouding is van belang. De meeste mensen slapen op hun zij. Dat geldt voor 6 op de 10 mensen. Een derde slaapt doorgaans op de rug en 10 procent op de buik. “Buikslapen is het meest belastend voor de onderrug en nek. Dit komt door de rotatie in de wervelkolom en kan spanning geven op spieren en gewrichten.”

 

Gemiddeld liggen Nederlanders zo’n 8 uur per nacht. In vergelijking met andere provincies brengen Brabanders de minste tijd in bed door. Ook in Gelderland, Zuid-Holland en Zeeland ligt men relatief korter in bed. In de provincies Friesland, Flevoland en Groningen ligt men gemiddeld genomen het langst in bed. Naar de reden kan Hidde Hulshof alleen maar gissen.

 

Tot slot blijkt uit de cijfers dat mannen minder lang in bed liggen dan vrouwen. Specifiek jonge vrouwen in de leeftijd tussen 12 en 19 jaar zijn verknocht aan hun bed.

in bed
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.