Alzheimer Nederland heeft een recordbedrag van 5,4 miljoen euro toegekend aan 27 wetenschappers voor baanbrekend onderzoek naar dementie. Onder de ontvangers bevinden zich twee Rotterdamse onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum die belangrijk werk verrichten op dit gebied.
De investering is gericht op het beter begrijpen, voorspellen en herkennen van de ziekte die momenteel ongeveer 300.000 Nederlanders treft. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen.
Dr. Werner Ouwendijk van het Erasmus MC ontvangt een beurs voor zijn onderzoek naar virus-gerelateerde T-cellen en hun invloed op de ziekte van Alzheimer. Zijn project "Virus-specific tissue-resident T cells in brain of Alzheimer's disease patient" kan mogelijk nieuwe inzichten opleveren over de rol van het immuunsysteem bij deze hersenaandoening.
Ook Dr. Laura Donker Kaat van het Erasmus Universitair Medisch Centrum is een van de begunstigden. Zij richt zich op het ontrafelen van erfelijke oorzaken van frontotemporale dementie (FTD) met haar project "Dissecting the genomic architecture in frontotemporal dementia".
Dr. Minke Kooistra, teamleider subsidies en implementatie van Alzheimer Nederland, benadrukt het belang van deze onderzoeken: "Door onderzoek weten we steeds meer over het ziekteproces. Deze ontwikkelingen geven hoop. Hoop dat we uiteindelijk een oplossing gaan vinden voor de verschillende vormen van dementie."
De toegekende subsidies beslaan diverse onderzoeksgebieden, waaronder de ophoping van giftige eiwitten in de hersenen, genetische aanleg, slaapstoornissen en de rol van hart- en vaatproblemen bij dementie. Ook vroege diagnostiek krijgt aandacht, met onderzoeken naar nieuwe detectiemethoden via bloed of tranen, en verbeterde hersenscantechnieken.
De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij donaties aan Alzheimer Nederland, dat zich inzet voor een toekomst zonder dementie. Met deze substantiƫle investering hoopt de organisatie dichter bij oplossingen te komen voor preventie, vertraging of genezing van deze ingrijpende ziekte.