Overslaan en naar de inhoud gaan

7 op de 10 Nederlanders heeft huisarts op loopafstand

Zorg
30/10/2024, 11:59

Ruim 73 procent van de Nederlanders woont op minder dan één kilometer afstand van hun huisarts, blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. Vooral in stedelijke gebieden is de huisarts dichtbij, net als andere veelgebruikte zorgverleners zoals fysiotherapeuten en apotheken. In landelijke gebieden is de situatie anders; daar is de kans dat zorgverleners verder weg zijn aanzienlijk groter.

 

In landelijke gebieden moet bijna de helft van de mensen meer dan één kilometer reizen om bij een huisarts te komen. Toch blijft de afstand in de meeste gevallen redelijk beperkt. Zo heeft 79 procent van de mensen in minder dichtbevolkte gebieden een huisarts op maximaal 2 tot 3 kilometer afstand. De bereikbaarheid is daarmee over het algemeen goed, maar de extra afstand kan in bepaalde gevallen lastiger zijn, bijvoorbeeld voor ouderen en mensen zonder eigen vervoer.

 

De groei van de gemiddelde afstand naar de huisarts in Nederland is een opvallende trend. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de gemiddelde afstand naar een huisarts sinds 2013 toegenomen van 0,9 kilometer naar 1,1 kilometer. Hoewel dit verschil klein lijkt, kan het voor sommige mensen het verschil betekenen tussen lopend of met de fiets gaan, of zelfs afhankelijk zijn van ander vervoer.

 

Zorgverleners als de fysiotherapeut en apotheek zijn net als de huisarts dichtbij voor veel Nederlanders. Omdat huisartsenzorg en fysiotherapie vaak nodig zijn, is het belangrijk dat deze voorzieningen toegankelijk blijven voor iedereen. De toenemende afstand kan in landelijke gebieden wel een punt van zorg zijn, vooral met het oog op de vergrijzing en de toenemende vraag naar zorg.

 

Het onderzoek onderstreept dat, hoewel de meeste Nederlanders makkelijk toegang hebben tot zorg, de afstand in landelijke gebieden toeneemt. Dit is iets waar beleidsmakers, zeker met het oog op toekomstige bevolkingsveranderingen en de vergrijzing, rekening mee moeten houden.

arts
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.