Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna helft huiseigenaren wil geen warmtenet

Wonen
16/10/2024, 08:02

Bijna de helft van de huiseigenaren in Nederland wil geen aansluiting op een warmtenet, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). De zorgen over de hoge kosten en het gebrek aan keuzevrijheid spelen hierbij een belangrijke rol. Huiseigenaren voelen zich vaak beperkt door het monopolie van warmtebedrijven in hun gemeente, waardoor ze geen mogelijkheid hebben om naar een andere leverancier over te stappen. Morgen bespreekt de Tweede Kamer de toekomst van warmtenetten in het kader van de Wet collectieve warmte (WCW).

 

Warmtenetten, die in het Klimaatakkoord een belangrijke rol spelen, zijn bedoeld om bij te dragen aan de verduurzaming van de woningvoorraad. Tot 2030 moeten er volgens het akkoord 1,5 miljoen woningen verduurzaamd worden, waarbij zo’n 500.000 woningen op een warmtenet aangesloten zouden moeten worden. Toch blijkt uit het onderzoek dat veel huiseigenaren negatief tegenover deze vorm van stadsverwarming staan, voornamelijk vanwege onzekerheid over de kosten en een gebrek aan transparantie. "Warmteleveranciers moeten met een beter tariefaanbod komen, anders blijven consumenten weg en komt de verduurzaming niet van de grond," zegt Cindy Kremer, directeur van VEH.

 

Een andere belangrijke zorg van huiseigenaren is de hoge kosten voor het beëindigen van een warmtenetcontract. Momenteel betalen consumenten tot 5.300 euro om van een warmtenet af te stappen en bijvoorbeeld over te gaan op een warmtepomp. Deze afsluitkosten komen bovenop de kosten van een nieuw verwarmingssysteem, waardoor veel huiseigenaren zich financieel klemgezet voelen. VEH pleit dan ook voor een verlaging van deze afsluitkosten om bewoners meer keuzevrijheid te geven en ervoor te zorgen dat warmteleveranciers concurrerende prijzen blijven bieden.

 

Daarnaast roept VEH op om een maximumtarief in te voeren voor warmtenetten. Dit zou consumenten moeten beschermen tegen te hoge tarieven en ervoor zorgen dat de energierekening betaalbaar blijft. Kremer benadrukt het belang van keuzevrijheid voor huiseigenaren: "Als bewoners goedkoop of zelfs kosteloos hun contract kunnen opzeggen, dwingt dit warmtebedrijven om concurrerende tarieven aan te bieden."

 

De Tweede Kamer bespreekt de Wet collectieve warmte, waarin regels worden vastgelegd voor de werking van warmtenetten. VEH dringt erop aan dat de politiek maatregelen neemt om warmtenetten aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren, zodat de doelstellingen voor verduurzaming gehaald kunnen worden en tegelijkertijd de belangen van consumenten worden beschermd.

Warmtenet
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.