In de voormalige kapel van het Zuiderziekenhuis in Rotterdam is een bijzondere muurschildering van de Rotterdamse kunstenaar Marius Richters teruggevonden. Het kunstwerk – dat een christelijk-religieus tafereel toont - werd in 1941 geschilderd, in hetzelfde jaar als een geallieerd bombardement op de stad. De schildering raakte jaren later uit beeld toen de kapel in het ziekenhuis een nieuwe functie kreeg en de wand werd afgetimmerd. In 2023 werd de schildering teruggevonden tijdens werkzaamheden door Nico de Bont | TBI, de aannemer die in opdracht van Focus on Impact de monumentale herbestemming tot appartementen uitvoert. Op dit moment wordt de schildering volledig gerestaureerd door een restaurator van T. Nijhoff schildersbedrijf uit Dordrecht.
De gevonden muurschildering is een verwijzing naar de bijbeltekst 1 Korintiërs 13:13: “En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.” Het werk werd in 1941 vervaardigd in een periode waarin het Zuiderziekenhuis onder beheer stond van de Duitse bezetter. De precieze aanleiding voor de opdracht tot de schildering is niet vastgesteld, maar vermoedelijk speelde de oorlogssituatie hierbij een rol. In Nederland zijn weinig muurschilderingen bewaard gebleven - laat staan uit de oorlogsjaren én een werk dat is geschilderd in de door Richters gebruikte schilderstechniek. De vondst is daarom een extra mooi stukje Rotterdamse oorlogsgeschiedenis. En daarnaast is het een toevoeging aan het oeuvre van Marius Richters, die ook de wandschilderingen voor de Rotterdamse raadzaal heeft vereeuwigd.
De schildering werd teruggevonden tijdens het strippen van de binnenmuren. De wandschildering bevond zich achter een voorzetwand die met schroeven direct in de muur was bevestigd. Deze wand was ooit aangebracht toen de kapel binnen het ziekenhuis een andere functie kreeg. Het bestaan van de schildering werd vermoed op basis van eerder bouwhistorisch onderzoek, maar de staat waarin deze zou worden aangetroffen was onzeker. Het werk bleek – ondanks dat het in eerste instantie visueel in een redelijke staat leek – zeer kwetsbaar en op verschillende plekken in een slechte staat te verkeren. Marijn Meuleman en Marit Dekker van Schildersbedrijf T. Nijhoff, hebben de eer om dit werk te restaureren.
De restauratie van de schildering verloopt met de grootste zorg. Op voorhand is er een ondezoek gedaan, waarna er een passend behandelingsplan is gemaakt. Eerst worden oppervlakkig vuil en zoutresten voorzichtig verwijderd met een zachte borstel. Schimmelplekken worden waar nodig behandeld. Vervolgens wordt het werk op kwetsbare plekken verstevigd door kleine injecties van een speciale mortel achter de loskomende pleisterlagen. Tot slot worden beschadigde of ontbrekende delen zorgvuldig opgevuld en met de hand geretoucheerd, zodat het geheel weer in balans is zonder de oorspronkelijke uitstraling te verliezen. Daarmee blijft dit bijzondere kunstwerk niet alleen behouden, maar door de deskundige restauratie blijft deze Rotterdamse historie toegankelijk voor toekomstige generaties.