Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekrecensie: Waarom sterven we – Venki Ramakrishnan

Participatie
28/10/2024, 12:48

In Waarom sterven we presenteert Nobelprijswinnaar en moleculair bioloog Venki Ramakrishnan een fascinerende, wetenschappelijke blik op het verouderingsproces en wat we zouden kunnen doen om dit te vertragen. Ramakrishnan maakt meteen korte metten met de luchtige beloften uit Silicon Valley over het eeuwige leven of de radicale verlenging van onze levensduur door middel van wonderpillen of brein-uploadtechnologie. Zijn boodschap is duidelijk: de eerste mens die 150 jaar oud wordt, is waarschijnlijk nog niet geboren. Maar de wetenschappelijke zoektocht naar manieren om het leven een beetje langer en gezonder te maken, is des te boeiender.

 

Ramakrishnan’s boek geeft een diepgaand overzicht van de huidige stand van zaken in de biologie van veroudering en presenteert deze complexe materie met een opvallend nuchtere benadering. Hij legt uit hoe wetenschappers inmiddels begrijpen dat veroudering het gevolg is van een opeenstapeling van chemische en biologische schade in ons lichaam. Terwijl deze schade zich op moleculair niveau ophoopt, ontstaan zichtbare tekenen van veroudering, zoals rimpels, verminderde spiermassa en grijzend haar. Ramakrishnan benadrukt dat deze processen deels voortkomen uit dezelfde moleculaire mechanismen die ons in onze jongere jaren juist groei en ontwikkeling bieden. Een intrigerend detail in het boek is het idee dat veroudering vanaf onze conceptie in gang wordt gezet, wat het begrip van veroudering als iets onvermijdelijks nog sterker onderbouwt.

 

Een van de meest boeiende onderwerpen die Ramakrishnan behandelt, is het concept van biologische leeftijd, iets wat volgens hem veel complexer is dan het lijkt. Veroudering verschilt namelijk per individu, en zelfs binnen ons eigen lichaam verouderen organen in een verschillend tempo. Hij laat zien dat leeftijd niet één vaststaand getal is, maar een verzameling indicatoren die moeilijk te meten zijn. Deze nuance helpt de lezer om in te zien waarom veroudering nog lang niet als ‘ziekte’ wordt erkend – iets wat farmaceutische bedrijven graag anders zouden zien om sneller toegang te krijgen tot de markt met antiverouderingsmedicatie.

 

Ramakrishnan bespreekt daarnaast een aantal recente doorbraken, zoals het elimineren van zogenoemde senescente cellen en het nabootsen van caloriebeperking, methoden die bij dieren enige verbetering in levensduur lijken op te leveren. Opvallend optimistisch is hij over de mogelijkheid om cellen met zogeheten Yamanaka-factoren te herprogrammeren, een techniek die het mogelijk maakt om bepaalde weefsels ‘jeugdig’ te houden. Toch plaatst hij hier duidelijke kanttekeningen bij: deze technologie is complex, risicovol en nog ver verwijderd van menselijke toepassing. Ondanks de veelbelovende resultaten bij muizen, benadrukt Ramakrishnan dat de impact op de levensduur in het beste geval beperkt is.

 

Ramakrishnan schuwt niet om zijn eigen levensfilosofie te delen, wat het boek een persoonlijke tint geeft. Hij vertelt met humor over zijn eigen gewoontes – zoals zijn voorkeur voor zoetigheden en een matige vegetarische leefstijl – en geeft toe dat zijn wens naar langer leven niet oneindig is. Uiteindelijk vindt hij het cruciaal om ons sterfelijk bestaan te accepteren, wat volgens hem essentieel is om plaats te maken voor nieuwe generaties en ideeën. Deze conclusie geeft zijn boek een filosofische ondertoon die dieper ingaat op de vraag hoe lang we willen leven en waarom.

 

Waarom sterven we biedt een genuanceerde en toegankelijke inkijk in de wetenschap van veroudering en zal zeker lezers aanspreken die nieuwsgierig zijn naar de grenzen van onze kennis over het leven en de dood. Ramakrishnan’s helderheid, gecombineerd met zijn bescheidenheid, maakt het een waardevolle gids die wetenschappelijke precisie koppelt aan menselijke reflectie. Een must-read voor iedereen die benieuwd is naar de mogelijkheden én de beperkingen van de zoektocht naar een langer leven.

boek waarom sterven we
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.