De havens van Pécem, Rotterdam en Duisburg hebben een overeenkomst getekend voor de uitbreiding van een groene transportroute voor waterstof. Via deze corridor zal groene waterstof vanuit Brazilië naar Duitsland worden vervoerd, met Rotterdam als belangrijke schakel.
De samenwerking richt zich op het transport van alternatieve brandstoffen zoals e-methanol, groene ammoniak en andere waterstofproducten. Deze brandstoffen moeten bijdragen aan de Europese klimaatdoelen en energiezekerheid. Het project stimuleert tevens de energietransitie in Brazilië en de economische ontwikkeling van de noordoostelijke regio. De haven van Rotterdam verwacht tegen 2050 ongeveer 18 miljoen ton waterstof en aanverwante producten te importeren. Een groot deel hiervan zal via de Delta Rhine Corridor naar Duitsland worden vervoerd. Deze corridor, die in 2031/2032 klaar moet zijn, bestaat uit pijpleidingen, haveninfrastructuur en vaarwegen voor binnenvaartschepen.
"Brazilië, en met name de regio Ceará, heeft veel potentieel als leverancier van groene waterstof", zegt Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam. De regio beschikt over gunstige omstandigheden voor de opwekking van zonne- en windenergie, waardoor goedkope, groene waterstofproducten kunnen worden geproduceerd. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen steunt het project actief. "Als grootste industriële centrum van Duitsland willen we de eerste klimaatneutrale industrieregio van Europa worden", verklaart Mona Neubaur, minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming. "Daarvoor hebben we een groene importstructuur nodig, omdat we het grootste deel van onze energiebehoefte moeten importeren."
De haven van Duisburg zal fungeren als centrale logistieke hub voor de distributie van de brandstoffen in Europa. Markus Bangen, directeur van duisport, benadrukt dat de overeenkomst een belangrijke stap is in de groene transformatie van de Duitse en Europese industrie. De samenwerking bouwt voort op een eerder akkoord dat in mei 2023 werd ondertekend in aanwezigheid van toenmalig premier Mark Rutte. Hugo Figueirêdo, directeur van het Pecém Complex, ziet de uitbreiding als een versterking van hun concurrentiepositie en een verbreding van de Europese markt voor in Ceará geproduceerde waterstof.