De Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteravond unaniem ingestemd met de motie ‘Bredere erkenning voor 15 augustus 1945 in Rotterdam’. 15 augustus markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en Nederland. De motie, ingediend door DENK, Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Groen Links, onderstreept het belang van structurele zichtbaarheid en erkenning van 15 augustus in Rotterdam.
Volgens Michael Breems, beleidsmedewerker bij DENK Rotterdam en een van de initiatiefnemers van deze motie, is dit een belangrijke stap in de erkenning die de stad Rotterdam geeft aan deze belangrijke datum. “Voor ons als partij is dit een geweldige uitkomst. Door het unaniem aannemen van deze motie laat de gemeenteraad zien dat ze gehoor geeft aan de wens dat er erkenning en ruimte moet zijn voor het gedeeld en doorleefd herdenken vanuit verschillende geschiedenissen. Het aannemen van deze motie biedt de mogelijkheid om nu gezamenlijk te onderzoeken op welke wijze de herdenking van 15 augustus een structureel en zichtbaar onderdeel kan worden van het Rotterdamse herdenkingsbeleid.”
Al sinds 2010 wordt er in Rotterdam ieder jaar uitgebreid stilgestaan bij deze datum. Stichting 15 augustus 010 organiseert dan “de 15 augustus herdenking” en is de initiatiefnemer van het culturele familiefestival “Floating Pasar” op Plein 1940.
“Dit is voor ons een enorme hoopvolle stap in de volledig erkenning van 15 augustus” aldus Marijn Laagewaard, voorzitter van de Stichting. “Erkenning van deze datum betekent ook erkenning van het verschrikkelijke leed dat onze voorouders hebben doorstaan in WOII en de koloniale onafhankelijkheidsoorlog. De betekenis van 15 augustus is nog steeds bij veel Nederlanders en Rotterdammers onbekend, terwijl de impact op veel inwoners van de stad nog steeds enorm is. In Rotterdam wonen naar schatting zo’n 60.000 mensen met een band met voormalig Nederlands-Indië. Voor hen is 15 augustus een dag van grote betekenis, herinnering en gedeeld verdriet.”
“15 augustus is een datum die voor ons ook symbool is geworden voor iets groters", vult bestuurslid Joyce de Vries aan. “Het is de dag waarop we ons verleden, onze cultuur, onze roots met elkaar delen en vieren. De herdenking is de laatste jaren uitgegroeid tot een plek waar Nederlanders met Indonesische, Indische en Molukse roots verbinding met elkaar kunnen vinden.”
‘’Met het aannemen van deze motie wordt een belangrijke stap gezet richting bredere, inclusieve herdenkingen in Rotterdam. Het biedt ruimte voor erkenning, dialoog en zichtbaarheid voor een gemeenschap die lang onvoldoende gehoord is.’’