Een digitale intake voor 55-plussers die na een ‘foute’ ontlastingstest voor darmkanker een vervolgonderzoek nodig hebben, kan de wachtlijsten van MDL-artsen fors verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van MDL-arts en hoogleraar prof. Manon Spaander. Ze bedacht een digitale intaketool voor deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en deed er onderzoek naar.
De digitale intaketool vervangt grotendeels het eerste bezoek aan de polikliniek na vondst van bloed in een ontlastingstest. Bij dat bezoek krijgen mensen uitleg over het vervolgonderzoek – een coloscopie- en wordt een dossier voor hen aangemaakt met gegevens over bijvoorbeeld medicijngebruik en allergieën. Met de tool gebeurt dat online, vanuit het huis van de deelnemer aan het bevolkingsonderzoek.
Invoering van de digitale intake tool in heel het land kan jaarlijks 45.000 tot 55.000 polikliniekbezoeken besparen, becijferde MDL-arts en bedenker Manon Spaander. Dat is belangrijk nu veel ziekenhuizen forse wachtlijsten rapporteren voor een eerste bezoek aan een Maag- Lever- Darm-poli.
In vijf tot zes procent van de ontlastingstests, dus bij circa 77.000 mensen per jaar, worden sporen van bloed gevonden. ‘’Met de digitale intaketool besparen we 60 tot 70 procent van de eerste poli-afspraken voor deze mensen’’, vertelt Spaander op de website van het Erasmus MC.
Dat betekent bovendien dat de kosten voor de intakes voor het vervolgonderzoek met 60 procent dalen.