Overslaan en naar de inhoud gaan

 Doorbraak in Alzheimer-onderzoek: hersenen na Lecanemab-behandeling onderzocht

Zorg
07/03/2025, 09:07

Een unieke studie van onderzoeker Lynn van Olst van de Northwestern University in Chicago geeft voor het eerst inzicht in hoe het alzheimermedicijn Lecanemab precies werkt in de hersenen. Van Olst kreeg de zeldzame kans om de hersenen te onderzoeken van een overleden persoon die met dit medicijn was behandeld. De studie, gepubliceerd in Nature Medicine en met 78.000 euro gesteund door Alzheimer Nederland, toont aan hoe het medicijn schadelijke alzheimereiwitten opruimt.


Lecanemab is een van de eerste medicijnen dat effectief de schadelijke alzheimereiwitten in het brein kan opruimen. Het effect is echter nog bescheiden, er kunnen ernstige bijwerkingen optreden en het middel is slechts geschikt voor een kleine groep patiënten.


Uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad minder schadelijke amyloïde-bèta in de hersenen aanwezig was na behandeling met Lecanemab. Van Olst ontdekte dat het afweersysteem in de hersenen een cruciale rol speelt bij het opruimen van deze eiwitten. De werking van bepaalde genen beïnvloedt hoe effectief afweercellen de eiwitten kunnen verwijderen, wat mogelijk verklaart waarom het medicijn bij sommige mensen beter werkt dan bij anderen.


Een belangrijke bevinding is dat Lecanemab afweercellen door het hele brein activeert, ook op plekken waar dat ongewenst is, zoals rond bloedvaten. Hier kunnen de afweercellen soms de bloedvaten aanvallen, wat mogelijk de oorzaak is van bijwerkingen zoals zwellingen van hersenweefsel en in ernstige gevallen zelfs hersenbloedingen.


"Dit onderzoek is een belangrijke eerste stap om alzheimermedicijnen te verbeteren," aldus Van Olst. "We weten nu beter hoe Lecanemab werkt en waarom er soms bijwerkingen ontstaan." Met steun van Alzheimer Nederland gaat zij verder onderzoeken welke cellen en genen hierbij een rol spelen. Deze kennis kan leiden tot de ontwikkeling van effectievere medicijnen met minder bijwerkingen.


Van Olst hoopt dat haar onderzoek bijdraagt aan medicijnen die uiteindelijk de ziekte van Alzheimer écht kunnen stoppen: "Dat is mijn droom en daar blijf ik me met hart en ziel voor inzetten."

Foto: Lynn van Olst

Lynn van Olst
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.