Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft hard gewerkt in de Van Dixhoorndriehoek en het Vinetaduin, waarmee de eerste fase van de herstelwerkzaamheden aan de duinen in Hoek van Holland klaar is. Op verschillende plekken zijn bomen en struiken weggehaald, waardoor er meer duingrasland en variatie komt. En dat is goed nieuws voor de planten en dieren die hier horen.
Soms heeft de natuur een beetje hulp nodig, zodat zeldzame soorten die onder druk staan weer de ruimte krijgen. Dit is precies wat we hebben gedaan in de duinen van Hoek van Holland. Door een juiste balans te creëren tussen open en droge duingraslanden, vochtige en natte duinvalleien, struikgewas en duinbos krijgen typische duinsoorten, zoals duinviooltjes, kleine parelmoervlinder en de zandhagedis meer kans.
Boswachter Melanie Oey legt uit: "Als we niks doen, groeien deze duinen binnen enkele jaren helemaal dicht met bomen. Dat klinkt misschien mooi, maar dan verdwijnen planten die juist veel zon nodig hebben, zoals slanke gentiaan, parnassia en het duinviooltje. En zonder die planten verdwijnen ook de insecten die ervan afhankelijk zijn. Dat heeft weer gevolgen voor insectenetende vogels en zoogdieren. Kortom, variatie is de kracht van de natuur!"
Om het duin open te houden, wordt in de toekomst hulp ingeschakeld van Schotse Hooglanders. Een groot deel van het gebied is daarom alvast afgerasterd en voorzien van wildroosters. Waar machines vastlopen in de glooiende duinen, bunkers en lichte begroeiing, bewegen de Hooglanders zich moeiteloos voort.
Het Zuid-Hollands Landschap heeft al veel werk verzet, maar is nog niet klaar. In het najaar worden de herstelwerkzaamheden in de Van Dixhoorndriehoek, tussen de Strandweg en het strand, hervat. Ook hier worden open vlaktes teruggebracht en worden routes duidelijker aangegeven om de kwetsbare natuur te beschermen. In het voorjaar van 2026 zijn alle werkzaamheden achter de rug.