In Rotterdam kwamen ruim duizend mensen bijeen voor een tocht van twintig kilometer tijdens de derde editie van de Nacht tegen Seksueel Geweld. De wandeling, georganiseerd door hulporganisatie Plan International, had als doel aandacht te vragen voor de wereldwijde problematiek van seksueel geweld en straatintimidatie. Deelnemers, onder wie de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie en burgemeester Carola Schouten, verzamelden zich om gezamenlijk een krachtig signaal af te geven tegen deze vormen van geweld. De actie bracht ruim 190.000 euro op.
Volgens Plan International is de actie hard nodig. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 83 procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland te maken krijgt met ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte. Wereldwijd ervaart bijna één op de drie vrouwen seksueel of fysiek geweld, zo meldt ook de Wereldgezondheidsorganisatie. De organisatie signaleert dat de urgentie om het gesprek hierover te voeren nog altijd groot is.
Veel deelnemers hebben zelf ervaring met seksueel geweld. Door deel te nemen, willen zij de aandacht vestigen op de impact ervan en het taboe doorbreken. Een van hen is Lotte, die op tienjarige leeftijd slachtoffer werd van seksueel misbruik. Ze liep mee om duidelijk te maken dat slachtoffers geen schuld dragen. Het onderwerp leeft zichtbaar onder een breed publiek; de inschrijving voor de tocht was snel volgeboekt en er deden opvallend veel mannen mee.
Erik Verweij van de Rotterdamse VVD en de Jongere Ouderen Unie (JOU, Lijst Verkoelen) liepen ook mee in de wandeltocht. Volgens fractievoorzitter Verkoelen zijn kinderen en kleinkinderen belangrijk voor de ouderenpartij. "Sinds ik moeder ben van een dochter en oma van een kleindochter, is die angst alleen maar gegroeid. Ik sterf duizend doden als ik denk aan wat hen zou kunnen overkomen. Want het kán gebeuren. Het gebeurt. In 2024 alleen al werden 1,7 miljoen Nederlanders slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 12 procent van de bevolking. En wereldwijd? Meer dan één op de drie vrouwen. Eén op de drie! Wat moet er nog gebeuren voordat we zeggen: tot hier en niet verder?" Andere politieke partijen namen niet deel aan de wandeltocht. Ook de SP, die afgelopen week nog een motie indiende om zich als Rotterdam uit te spreken tegen het geweld in Gaza, was niet aanwezig om zich tegen seksueel geweld uit te spreken.
De organisatie hoopt met de jaarlijkse wandeltocht bewustwording te vergroten, slachtoffers een stem te geven en bij te dragen aan een structurele verandering in de houding tegenover seksueel geweld. De opbrengst wordt ingezet voor voorlichting en ondersteuning van slachtoffers, zowel in Nederland als internationaal.