Overslaan en naar de inhoud gaan

Een Droom op Wielen: Het Verhaal van Stichting Ambulance Wens

Participatie
24/12/2024, 09:49

Het was een koude winteravond in 2007 toen ambulancechauffeur Kees Veldboer sr. een bijzonder transport uitvoerde. Hij bracht een terminaal zieke zeeman van het ene naar het andere ziekenhuis. Tijdens de rit maakte hij een kleine omweg langs de Rotterdamse haven, waar de patiënt voor één laatste keer de schepen kon zien en de zilte zeelucht kon inademen. De tranen van dankbaarheid in de ogen van deze oude zeeman zouden het begin markeren van een bijzonder initiatief: Stichting Ambulance Wens.


Wat begon als een gesprek aan de keukentafel van de familie Veldboer, groeide uit tot een landelijke organisatie die inmiddels bijna 23.000 laatste wensen heeft vervuld. De eerste ambulance werd aangeschaft met eigen middelen en door sponsors, maar al snel bleek dat één voertuig bij lange na niet genoeg was om aan alle aanvragen te voldoen. Vandaag de dag rijden er acht speciaal ontworpen ambulances door heel Nederland, bemand door 318 toegewijde vrijwilligers die elk een bijzonder verhaal met zich meedragen.


Deze ambulances zijn anders dan gewone ziekenwagens. Ze zijn uitgerust met extra comfort, zoals speciale verwarming, betere vering, en zelfs een glazen dak zodat patiënten tijdens hun laatste reis kunnen genieten van de lucht boven hen. Maar het meest bijzondere aan deze voertuigen zijn niet de technische specificaties – het zijn de verhalen die ze vervoeren.


Na het overlijden van oprichter Kees Veldboer sr. in 2021 zette zijn zoon Kees jr. het levenswerk van zijn vader voort. Met dezelfde passie en toewijding zorgt hij ervoor dat de stichting blijft groeien en nog meer mensen kan helpen. "Mijn vader zei altijd: 'Elk mens verdient een waardig afscheid van het leven, en soms betekent dat nog één keer naar die speciale plek, nog één keer die favoriete activiteit, of gewoon nog één keer thuis zijn met familie.'"


De stichting heeft in de loop der jaren veel bijzondere wensen vervuld. Van een laatste bezoek aan het strand, waarbij het bed tot aan de waterlijn werd gereden, tot een bezoek aan een trouwfeest van een kleinkind. Elke wens is anders, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze creëren kostbare herinneringen voor zowel de patiënten als hun families.


Wat veel mensen niet weten, is dat de diensten van Ambulance Wens niet beperkt zijn tot terminale patiënten. Ook mensen die langdurig in het ziekenhuis verblijven of door ziekte aan huis gebonden zijn, kunnen een beroep doen op de stichting. De snelheid waarmee wensen worden vervuld is opmerkelijk - meestal binnen één à twee dagen, en in spoedgevallen zelfs binnen een uur.


Tijdens de feestdagen is de behoefte extra groot. Kerst is bij uitstek een tijd om samen te zijn met familie, en juist dan wil niemand alleen in een ziekenhuisbed liggen. De vrijwilligers van Ambulance Wens staan ook tijdens deze dagen klaar om mensen naar huis te brengen voor een familiediner, of om ze naar een andere dierbare locatie te vervoeren.


Het werk van de stichting wordt mogelijk gemaakt door donaties en de tomeloze inzet van vrijwilligers. Onder hen bevinden zich verpleegkundigen, chauffeurs, en planners die dag en nacht klaarstaan om wensen in vervulling te laten gaan. Ze doen dit werk niet voor de eer of erkenning, maar omdat ze geloven in het verschil dat ze kunnen maken in iemands laatste levensfase.


Terwijl we vooruitkijken naar 2025, blijft de missie van Stichting Ambulance Wens even relevant als toen die eerste zeeman zijn laatste blik op de haven wierp. In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, biedt de stichting iets onbetaalbaars: de tijd en ruimte om nog één keer die speciale wens in vervulling te laten gaan, nog één keer die belangrijke plek te bezoeken, nog één keer samen te zijn met degenen die het meest betekenen.


Het is een verhaal van hoop, van menselijkheid, en van de kracht van een simpel idee dat aan een keukentafel ontstond en uitgroeide tot iets dat duizenden levens heeft geraakt. En terwijl de ambulances dag na dag door het Nederlandse landschap rijden, blijven ze niet alleen wensen vervullen, maar ook hoop brengen - één rit tegelijk.

 

*De voorbeelden van wensen die worden genoemd zijn gebaseerd op werkelijke wensen die de stichting heeft vervuld zijn ze in algemene termen beschreven om de privacy van betrokkenen te respecteren. 

kerstkaart ambulancewens
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.