Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén op de zeven aankomende gepensioneerden wil pensioen deels ineens opnemen, maar meeste zijn terughoudend

Werk & Inkomen
05/11/2024, 09:46

Vanaf juli 2025 krijgen aankomende gepensioneerden de mogelijkheid om een deel van hun pensioen in één keer op te nemen. EenVandaag onderzocht de interesse in deze regeling onder 4.700 mensen van 55 jaar en ouder die binnen enkele jaren met pensioen gaan. Uit de resultaten blijkt dat slechts 14 procent van deze groep daadwerkelijk overweegt om maximaal 10 procent van hun pensioen in één keer te laten uitkeren. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een wereldreis of de aanschaf van een camper. Toch is een meerderheid van de respondenten sceptisch over de regeling.

 

Van de ondervraagden geeft 62 procent aan liever vast te houden aan de maandelijkse uitkering. Veel mensen zien de eenmalige opname als een ‘sigaar uit eigen doos’ en vrezen dat het belastingtechnisch nadelig uitpakt. Bij hogere bedragen kan namelijk een aanzienlijk deel naar de belastingdienst gaan, wat de regeling voor sommigen onaantrekkelijk maakt. Ook kunnen mensen door de hoge opname hun recht op toeslagen verliezen, wat financiële nadelen met zich meebrengt, aldus het onderzoek van EenVandaag.

 

Toch zijn er ook voorstanders, met name onder diegenen die van het geld willen genieten zolang ze nog gezond en mobiel zijn. Voor hen is de regeling een kans om op jongere leeftijd van hun pensioen te profiteren. Daarnaast noemt een deel van de respondenten praktische overwegingen zoals de wens om hun hypotheek af te lossen of hun woning aan te passen om langer zelfstandig te kunnen wonen.

 

In het onderzoek komt naar voren dat 41 procent van de deelnemers de regeling als een goede zaak ziet, omdat het mensen meer vrijheid biedt in het gebruik van hun eigen pensioen. Een derde is echter tegen de regeling, vanwege het risico dat mensen later in financiële problemen komen en afhankelijk worden van maatschappelijke hulp. Een groep van 25 procent twijfelt nog en pleit voor verplichte voorlichting, zodat toekomstige gepensioneerden de financiële gevolgen beter kunnen overzien.

 

Deze uitkomst toont dat er gemengde gevoelens zijn over de eenmalige opname van pensioen, vooral vanwege de fiscale en sociale risico's die eraan verbonden zijn.

twee ouderen op een bankje
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.