Het Maasstad Ziekenhuis heeft voor het eerst in Nederland een baanbrekende behandeling uitgevoerd met DenovoSkin™ bij een baby met ernstige brandwonden. De behandeling betrof een zuigeling waarbij 70% van het lichaamsoppervlak was verbrand, waarmee deze patiënt de jongste is die deze behandeling buiten een onderzoekssetting heeft ondergaan.
De innovatieve techniek maakt gebruik van een kleine hoeveelheid gezonde huid van de patiënt zelf. In het laboratorium worden hieruit nieuwe huidcellen gekweekt die vervolgens worden teruggeplaatst op de wond. Deze methode verschilt fundamenteel van bestaande behandelingen, waarbij huid wordt gehaald uit andere gezonde lichaamsdelen.
Traditionele behandelingen gebruiken dunne huidlagen met voornamelijk opperhuid en weinig lederhuid. Dit resulteert vaak in uitgebreide littekenvorming en beperkte bewegingsvrijheid. De nieuwe DenovoSkin™-techniek biedt een significant voordeel: door gebruik te maken van de eigen huidcellen van de patiënt wordt de kans op afstoting geminimaliseerd en wordt een betere genezing bevorderd.
Kees van der Vlies, trauma- en brandwondenchirurg in het Brandwondencentrum, meldt dat de baby succesvol is geopereerd en goed herstelt. "Deze innovatieve methode biedt veelbelovende vooruitzichten voor de brandwondenzorg", aldus Van der Vlies.
De behandeling is het resultaat van een samenwerking tussen het Maasstad Ziekenhuis, het Zwitserse biotechbedrijf CUTISS AG en onderzoekscentrum Wyss Zurich. De techniek wordt momenteel geëvalueerd voor toekomstige toepassingen in de behandeling van ernstige brandwonden.
Foto: Kees van der Vlies, trauma - en brandwondenchirurg in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.