Een Rotterdamse vrouw zichtbaar maken in het straatbeeld – dat is het doel van het initiatiefvoorstel 'Vrouw in Beeld' dat Ellen Verkoelen van Jongere Ouderen Unie (JOU, Lijst Verkoelen) heeft ingediend. Het voorstel pleit voor meer standbeelden van vrouwen in de stad. Van de ongeveer 550 standbeelden in Rotterdam eren nog geen vijf een vrouw bij naam, terwijl er meer dan vijftig mannelijke standbeelden zijn.
De ongelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de openbare ruimte vormde de aanleiding voor het initiatief, dat werd gelanceerd op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Via de website vrouwinbeeld.nl konden Rotterdammers vrouwen nomineren voor een standbeeld. De actie kreeg veel respons: zo'n 90 unieke vrouwennamen werden voorgedragen en meer dan 390 mensen dienden een nominatie in.
Het initiatiefvoorstel is niet zomaar ontstaan. Verkoelen heeft met haar team uitgebreid onderzoek gedaan, Rotterdammers geïnterviewd over het standbeeldenbeleid en gesprekken gevoerd met het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) over het proces en de financiering van standbeelden. Ook is er nauw samengewerkt met wethouder Kasmi.
"De openbare ruimte vertelt een verhaal over wie we als samenleving belangrijk vinden, wie we eren en welke waarden we willen uitdragen," aldus Verkoelen in haar betoog. "In Nederland en zeker ook in Rotterdam is dat verhaal scheef: de meeste standbeelden en straatnamen zijn voorbehouden aan mannen."
Het initiatiefvoorstel heeft als doel om in 2026 een standbeeld van een Rotterdamse vrouw te realiseren. Daarnaast worden er voorstellen gedaan om bij toekomstige kunstprojecten, straatnaamgeving en andere symbolische uitingen structureel te sturen op vrouwengelijkheid.
Verkoelen benadrukt dat vrouwenongelijkheid nog steeds een urgent probleem is. Ondanks vooruitgang staan vrouwen op allerlei terreinen achter ten opzichte van mannen: van de loonkloof en economische ongelijkheid tot ondervertegenwoordiging in leiderschapsposities.
"Door vrouwen zichtbaar te eren met standbeelden en hen een prominente plek in de openbare ruimte te geven, maken we een krachtig statement: vrouwen doen ertoe," aldus Verkoelen. "Dat is symbolisch, educatief en van grote maatschappelijke waarde."
JOU heeft als jongerenouderenpartij bewust het initiatief genomen tot deze nominatiecampagne in het jaar van de vrouw, precies 50 jaar nadat in Mexico werd besloten om Internationale Vrouwendag jaarlijks te vieren.