Uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat ruim een derde van de huishoudens die jaarlijks van energieleverancier wisselen, dit doet tijdens de wintermaanden november, december of januari. De Monitor Consumentenmarkt Energie toont dat januari meestal de piekmaand is, vooral door nieuwe tarieven voor variabele contracten. Energie-expert Dirk Mutsaers van UnitedConsumers legt uit: “In deze periode profiteren consumenten meteen van gunstigere tarieven tijdens de koudste maanden met het hoogste energieverbruik.”
De data laten zien dat het aantal overstappers in de wintermaanden twee tot drie keer hoger ligt dan in de lente- en zomermaanden. Voor veel huishoudens met variabele contracten is de start van het nieuwe jaar een goed moment om prijzen te vergelijken en mogelijk kosten te besparen. Door de hoge energieprijzen in 2022 stapte een kleiner percentage huishoudens over, maar in 2023 en 2024 nam dit aantal weer toe. Mutsaers verwacht dat deze trend zal doorzetten. “Zo’n 15 tot 20 procent van de huishoudens wisselt jaarlijks van leverancier, maar dat percentage zou zelfs hoger kunnen liggen door het aantal variabele contracten dat jaarlijks wordt herzien.”
Het aanbod aan meerjarige vaste contracten is de afgelopen tijd ook gegroeid, wat overstappen aantrekkelijker maakt. Consumenten die kiezen voor een nieuw energiecontract in het stookseizoen kunnen profiteren van lagere tarieven, zeker bij aanbieders met gunstige meerjarige vaste contracten. Volgens berekeningen van UnitedConsumers kan de besparing bij een overstap oplopen tot wel €1.000 per jaar voor een gemiddeld gezin met een tussenwoning.
De ACM adviseert consumenten om het energiecontract vooral tijdens de wintermaanden goed te bekijken, aangezien het aanbod en de tarieven per aanbieder sterk kunnen verschillen.