Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa moet samenwerken tegen PFAS-vervuiling

Participatie
09/11/2024, 09:00

De aanhoudende PFAS-vervuiling in Europa benadrukt de noodzaak van een gezamenlijke aanpak. PFAS, schadelijke stoffen die nauwelijks afbreken in de natuur, hebben ernstige gevolgen voor gezondheid en milieu. Een recent voorbeeld is de vervuiling van de Rijn, waarbij bedrijven in Duitsland PFAS-lozingen veroorzaken, die via het water naar Nederland stromen. Dit probleem toont aan dat vervuiling grensoverschrijdend is en alleen effectief kan worden aangepakt op Europees niveau.

 

De Europese Commissie werkt samen met lidstaten, waaronder Nederland, om het gebruik van PFAS in producten te verminderen en de schade te beperken. Sinds 2021 gelden limieten voor PFAS in drinkwater, en vanaf januari 2023 zijn er strengere eisen voor voedsel, zoals mosselen en oesters uit vervuild water. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet hierop toe. Daarnaast zijn maatregelen genomen tegen specifieke PFAS-subgroepen, zoals een verbod op het gebruik van deze stoffen in producten als pizzadozen, regenkleding en blusschuim.

 

Een algeheel Europees verbod op PFAS is voorgesteld door Nederland en andere landen. Het voorstel, dat nog door wetenschappelijke experts wordt beoordeeld, zou het gebruik van PFAS volledig verbieden, met uitzonderingen voor essentiële toepassingen zoals medische producten. Dit verbod moet voorkomen dat deze stoffen nog verder verspreiden in de bodem, oppervlaktewater en ons bloed.

 

De schadelijke effecten van PFAS op de gezondheid zijn aanzienlijk. Ze beïnvloeden het immuunsysteem, verhogen het cholesterol en kunnen de ontwikkeling van ongeboren baby’s verstoren. Omdat PFAS in tal van alledaagse producten worden gebruikt, zoals pannen en waterafstotende kleding, blijven deze stoffen zich ophopen in het milieu en ons lichaam.

 

De Europese Commissie heeft daarnaast een wetsvoorstel ingediend om PFAS-uitstoot in oppervlaktewater te verminderen. Dit voorstel ligt momenteel bij de lidstaten ter goedkeuring. De vervuiling in de Rijn benadrukt het belang van deze wet, aangezien vervuiling in Duitsland directe gevolgen heeft voor Nederland.

 

Het gezamenlijke doel is duidelijk: PFAS uitbannen waar mogelijk en alternatieven zoeken voor toepassingen die essentieel blijven. Een Europese aanpak is cruciaal om toekomstige vervuiling te voorkomen en gezondheid en milieu te beschermen. Alleen door samenwerking kunnen lidstaten grensoverschrijdende problemen zoals PFAS effectief aanpakken.

 

Foto: De rivier Neris in Litouwen. Bron: Europese Unie, 2024

De rivier Neris in Litouwen Europese Unie 2024
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.