Overslaan en naar de inhoud gaan

Expert waarschuwt: bouw zorgcentra in levendige buurten om vereenzaming te voorkomen

Zorg
04/12/2024, 10:18

Nederland moet tot 2040 zeker 2.000 extra woonzorgcentra bouwen om in te spelen op de groeiende vraag naar zorgplekken voor ouderen. Dit concludeert een nieuw onderzoek dat oproept om oude fouten te vermijden bij de ontwikkeling van deze centra. Veel bestaande zorgcomplexen liggen afgelegen, zijn slecht geïntegreerd in hun omgeving en houden onvoldoende rekening met diversiteit, toegankelijkheid en sociale inclusie. Volgens Elke Miedema van Hogeschool Inholland is het cruciaal om zorgcentra in levendige buurten te situeren en flexibele, toekomstbestendige ontwerpen te kiezen.

 

Ouderen die wonen in afgelegen zorgcomplexen hebben vaak minder toegang tot voorzieningen zoals supermarkten, openbaar vervoer en groen. Dit beperkt hun mobiliteit, vergroot hun afhankelijkheid van mantelzorgers en vergroot de kans op vereenzaming. Miedema pleit daarom voor zorgcomplexen die strategisch worden gebouwd in nabijheid van deze voorzieningen. "Wanneer bewoners in contact staan met de buurt, vaker bewegen en buiten zijn, draagt dit niet alleen bij aan hun welzijn, maar ook aan een efficiënter zorgsysteem," stelt zij.

 

De expert benadrukt het belang van hybride woonvormen, waarbij ouderen met lichte en zware zorgvragen samenleven en voorzieningen delen met de buurt. Zulke concepten bevorderen sociale verbindingen en benutten beschikbare ruimte efficiënter. Bovendien ontlasten ze zorgverleners, omdat hulpvragen vaker bij buren en naasten terechtkomen.

 

Initiatieven zoals de WoonZorg Challenge en de aanpak van woonzorgorganisatie Habion tonen hoe bestaande en nieuwe gebouwen flexibeler en inclusiever kunnen worden ontworpen. Door bijvoorbeeld reguliere woningen te bouwen die eenvoudig zijn om te vormen tot zorgwoningen, ontstaat een toekomstbestendige infrastructuur.

 

Het realiseren van deze visie vraagt om samenwerking tussen verschillende partijen. Overheden moeten flexibel omgaan met bestemmingsplannen, geldstromen bundelen en beleid harmoniseren. Gemeenten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door sociale en ruimtelijke ontwikkeling beter op elkaar af te stemmen en zorgorganisaties actief te ondersteunen in hun zoektocht naar geschikte locaties. Alleen door deze gezamenlijke inspanning kan Nederland de groeiende zorgvraag van ouderen op een duurzame en humane manier opvangen.

verzorgingshuis met verpleegster
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.