Overslaan en naar de inhoud gaan

FNV: zorg voor minima mag niet afhangen van woonplaats

Rotterdam
23/10/2024, 15:00

Uit een nieuw onderzoek van de vakbond FNV blijkt dat de toegang tot noodzakelijke zorg voor mensen met een laag inkomen sterk afhankelijk is van hun woonplaats. De vakbond vergeleek de gemeentelijke zorgpolissen in de regio’s Rotterdam en Haaglanden en ontdekte grote verschillen in de financiële steun die mensen via hun gemeente krijgen. Deze zorgpolissen zijn speciaal bedoeld voor mensen met een inkomen lager dan 130% van het wettelijk minimumloon, maar de inhoud van de polissen verschilt sterk per gemeente.

 

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, benadrukt dat dit probleem onaanvaardbaar is. Ze vindt dat de zorg voor mensen met een laag inkomen niet afhankelijk mag zijn van geluk, oftewel waar je toevallig woont. Volgens haar moeten er landelijke afspraken komen over minimabeleid, zodat iedere inwoner van Nederland recht heeft op gelijke zorg, ongeacht in welke gemeente ze wonen.

 

De zorgpolis is een belangrijke voorziening voor mensen met een laag inkomen die hun zorgkosten niet volledig zelf kunnen betalen. Gemeenten bieden deze polissen aan met financiële hulp, maar hoeveel steun iemand krijgt verschilt dus per plaats. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen beter af zijn in de ene gemeente dan in de andere. De FNV vindt dat deze ongelijkheid onacceptabel is en wil dat de landelijke overheid ingrijpt.

 

Tijdens de presentatie van het onderzoek heeft de FNV de resultaten verder toegelicht. De vakbond waarschuwt dat de situatie waarschijnlijk nog erger zal worden door de financiële problemen waar veel gemeenten mee te maken hebben. Het komende jaar wordt door de FNV beschreven als een "ravijnjaar" voor gemeenten, waarin veel van hen mogelijk niet meer in staat zullen zijn om zorgkosten voor minima te dekken. Hierdoor dreigt de zorg voor mensen met een laag inkomen nog verder uitgehold te worden.

 

De FNV maakt zich zorgen over de gevolgen hiervan, vooral voor mensen die nu al moeite hebben om rond te komen. Als gemeenten hun zorgpolissen verder gaan afbouwen, kan dit desastreuze effecten hebben voor deze kwetsbare groep. Jong benadrukt daarom dat het tijd is voor de landelijke overheid om weer verantwoordelijkheid te nemen voor basisvoorzieningen zoals de zorg. Zij stelt dat het niet kan dat de zorg voor mensen met een laag inkomen afhankelijk is van hun woonplaats, en dat de overheid moet zorgen voor gelijke toegang tot zorg voor iedereen.

zorg
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.