In Rotterdam heeft 7,9 procent van de inwoners geldzorgen. Volgens het Centraal Bureau voor de statistiek woont meer dan 10 procent van de kinderen in Rotterdam in een gezin met een laag inkomen. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Mannen met een laag inkomen leven 8,2 jaar korter. Voor vrouwen is dat 6,7 jaar.
Geld mag geen belemmering zijn voor het krijgen van goede zorg, vindt het Erasmus MC. Maar geldzorgen herkennen in de spreekkamer is lastig, schrijft Esther Godijn in een interessant artikel op de website van het universitaire ziekenhuis. Uit schaamte praten mensen er niet graag over. Maar als iemand niet op een afspraak komt, voorgeschreven medicatie niet ophaalt of zichzelf slecht verzorgt, kunnen dit signalen zijn. In het Erasmus MC gebruiken medisch specialisten daarom sinds kort een speciale vragenlijst om financiële problemen bespreekbaar te maken.
Het Erasmus MC wil eventuele financiële problemen niet alleen signaleren en bespreken, maar wil ouders en patiënten – als ze dit zelf willen - ook doorverwijzen naar de juiste instanties om sneller hulp te krijgen. Bovendien kunnen patiënten die in Rotterdam wonen de komende zes maanden ook extra hulp krijgen via de Consulent Vroegsignalering van het Hulpteam Geldzaken van gemeente Rotterdam.
Deze consulent zit vanaf 21 oktober iedere maandag van 09.30-13.30 uur in het Patiënt Service Centrum om de mensen te ontvangen. De ouders met geldzorgen worden daar na doorverwijzing van de kinderarts persoonlijk geholpen en dus niet via een onpersoonlijk digitaal loket of platform.
De kinderartsen maken via een aanmeldsysteem meteen een afspraak. Daarnaast kunnen patiënten uit Rotterdam ook zonder doorverwijzing binnenlopen bij of bellen met de consulent. Die kan hen bijvoorbeeld helpen met het schrijven van ingewikkelde brieven, een overzicht maken van de maandelijkse inkomsten en uitgaven of het regelen van juridische hulp. Op de website Hulpteam Geldzaken is meer informatie te vinden.