Geldzorgen aanpakken begint met luisteren. Daarom gaan medewerkers van de gemeente de straat op en deuren langs. Ze delen folders en bloemen uit en praten met bewoners. Iedere keer in een andere wijk.
Tuğba Sahin werkt voor Geldplein, een afdeling van de gemeente. Op deze woensdag doet ze iets anders dan kantoorwerk. Ze staat op de galerij van een flat bij Afrikaanderplein.
Sahin heeft net aangebeld bij meneer Gümüş. Hij doet open en neemt Sahins bloem met een grote glimlach aan. ‘Ik ben heel gelukkig’, zegt hij als Sahin vraagt hoe het met hem gaat.
Sahin vervolgt het gesprek in het Turks. In zijn moedertaal vertelt Gümüş dat zijn vrouw pas is overleden en dat hij haar erg mist. Hulp bij geldzaken krijgt hij van zijn zoon, met wie hij de folder voor hulp bij geldzorgen gaat doornemen. Als Sahin en haar team verder de galerij op gaan, nodigt Gümüş hen nog uit. ‘Kom allemaal koffie bij mij drinken!’
Dit bezoek in de Afrikaanderwijk hoort bij de campagne ‘Geldzorgen? Ik help jou! Hulp is in jouw buurt’. Daarvoor gaan medewerkers van de gemeente, samen met de Verbindingskamer de straat op en de deuren langs in Rotterdamse wijken.
Op markten en aan de deur geven ze een bloem en vragen hoe het gaat met Rotterdammers. Niet alleen persoonlijk, ook financieel.
Bij de straatactie ‘Geldzorgen? Ik help jou’ in de Afrikaanderwijk is wethouder Abigail Norville mee. De wethouder Armoedebestrijding vindt het mooi dat medewerkers van de gemeente het gesprek met bewoners actief opzoeken voor de actie tegen geldzorgen. ‘Als je naast Rotterdammers gaat staan, worden verborgen verhalen zichtbaar.'
In de Afrikaanderwijk zijn de mensen blij dat de gemeente ‘gewoon’ komt praten. Naast de bloem krijgt iedereen, op de markt of aan de deur, een folder. Die bestaat uit 12 bladzijden met regelingen voor Rotterdammers met weinig geld.
Dat gaat van bijstand tot gratis OV voor kinderen tot 12 jaar. Niet alle regelingen zijn bekend bij Rotterdammers. ‘Als je het zelf niet nodig hebt, geef het dan door aan mensen die het wel kunnen gebruiken’, zegt Norville als ze haar folders en bloemen uitdeelt.
Deze brochure bestellen?
Kent u vanuit de dagelijkse praktijk Rotterdammers met weinig geld? En die meer zouden willen weten over de regelingen van de gemeente? Vraag de brochure aan door een e-mail te sturen naar geldzorgen@rotterdam.nl.
Zet in uw mail:
1. Het aantal gewenste exemplaren;
2. Het volledige afleveradres en de naam van de contactpersoon.
Eerder waren ambtenaren aanwezig in Kralingen-Crooswijk en de Esch om inwoners te helpen met geldzorgen. Na de zomer zullen ze zich ook inzetten in andere wijken in Rotterdam.