Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten: 15 procent meer geld voor sport 

Participatie
15/02/2025, 09:40

In 2023 gaven Nederlandse gemeenten 2 miljard euro uit aan sport. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Na verrekening van de inflatie is het verschil 11 procent. Dat is de hoogste stijging sinds de eerste Monitor sportuitgaven gemeenten van het Mulier Instituut.

 

Onderzoekers van het Mulier Instituut volgen al jaren de ontwikkelingen in de gemeentelijke sportuitgaven en rapporteren hier jaarlijks over in de Monitor sportuitgaven gemeenten. Sinds 2017 groeiden de uitgaven van Nederlandse gemeenten van 1,4 miljard naar de 2 miljard van 2023.

Drie kwart van de uitgaven aan sport ging in 2023 naar sportaccommodaties. De rest van het budget besteedden gemeenten aan sportbeleid en activering, bijvoorbeeld om professionele en amateursport te stimuleren en voor het organiseren van evenementen.

Daarnaast besteedden gemeenten 1,9 miljard euro aan openbaar groen en recreatie. Een deel daarvan ging naar het faciliteren van sport in de openbare ruimte. Denk daarbij aan de aanleg en het onderhoud van speeltuinen en openbare sportvoorzieningen zoals skateparken en fitnesstoestellen in parken.

 

De uitgaven voor sport nemen sinds 2017 jaarlijks toe. Van grootschalige gemeentelijke bezuinigingen op sport lijkt dus vooralsnog geen sprake, constateert onderzoeker Peter van Eldert van het Mulier Instituut.

Wel vrezen gemeenten de toekomst: het kabinet heeft een budgetkorting van 10 procent op het gemeentefonds aangekondigd en gemeenten voorzien een financieel ravijnjaar in 2026. ‘We gaan in de komende jaren in onze monitor zien of die zorgen terecht zijn’, aldus Van Eldert.

Tegenover de gemeentelijke sportuitgaven staan de inkomsten. Die bedroegen in 2023 zo’n 727 miljoen euro. Zo kwam er 308 miljoen binnen aan huur. Maar de inkomsten van 2023 zijn in vergelijking met voorgaande jaren vooral hoog vanwege energiesteunmaatregelen. Gemeenten kregen subsidie van het Rijk om daarmee sportclubs te ondersteunen.

Per inwoner gaven gemeenten in 2023 netto 71,30 euro uit aan sport. In 2017 was dat nog 62,40 euro. Stedelijke en grotere gemeenten, zo wees het onderzoek van het Mulier Instituut uit, geven per inwoner meer aan sport uit dan niet-stedelijke en kleinere gemeenten.

 

In 2023 bedroegen de gemeentelijke uitgaven aan sport 2,3 procent van de totale gemeentelijke uitgaven. Vergeleken met voorgaande jaren is dit aandeel nauwelijks veranderd.

ouderen voetbal
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Eerste ontwerpen Nieuwe Schuttersveld

Rotterdam

De eerste ontwerpen voor het nieuwe Schuttersveld zijn bekend. De sporthal op deze plek is namelijk verouderd. Daarom komt er hier een nieuw sportcentrum. Maar dat is niet alles: de gemeente wil er ook meteen een nieuw gezondheidscentrum bouwen en ruimte maken voor zo’n 190 nieuwe huizen. De sportvelden blijven overigens gewoon behouden en openbaar... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Erasmusspeld voor Charloiser Arjan van Es

Rotterdam

Arjan van Es ontving zondag 6 juli de Erasmusspeld voor zijn grote bijdrage aan evenementen in Charlois. Wethouder Abigail Norville (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Taal en Toeslagen) reikte de onderscheiding uit tijdens de 20e editie van Jazz in Charlois.In 1994 organiseerde Van Es voor het eerst een bloemenmarktje rond de Kerksingel in Charlois.... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam koopt woningen op Zuid

Rotterdam

De gemeente heeft 52 woningen aangekocht in de Goereesestraat en de Van Swietenlaan. Deze woningen zijn inmiddels gesloopt waarmee een verbinding is ontstaan tussen Carnisse en Hart van Zuid: de Carnisse Poort. De afgelopen maanden hebben de gemeente en de projectontwikkelaar gewerkt aan een nieuw ontwerp voor de Carnisse Poort. Om u bij te praten... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.