Overslaan en naar de inhoud gaan

Golfbanen zijn verborgen natuurgebieden

Participatie
06/05/2025, 09:37

Wist je dat Nederland ongeveer 250 verborgen natuurgebieden rijk is en dat deze zich op golfbanen bevinden? Met de landelijke campagne ‘Dat Doen We Natuurlijk’ openen golfbanen hun deuren voor het brede publiek om de verrassend rijke natuur op en rond golfbanen te ontdekken. De campagne is een initiatief van de NGF, in samenwerking met de NVG en NGA, en wordt ondersteund door VvGM en PGA Holland.

 

Golfbanen beslaan in Nederland circa 11.000 hectare, waarvan de helft (ruim 5.500 hectare) natuurgebied is. Daarmee zijn golfbanen qua oppervlakte vergelijkbaar met Nationaal Park De Hoge Veluwe. Deze gebieden herbergen zeldzame kruiden, bijzondere vogels en bedreigde dier- en plantensoorten. De golfbanen fungeren als ‘stepping stones’ die versnipperde natuurgebieden met elkaar verbinden en zorgen voor vergroening in stedelijk gebied.

 

“Veel mensen denken bij golf nog aan een gesloten sport of een elitaire vrijetijdsbesteding,” zegt Jan van Merkwijk, directeur sport van de NGF. “Maar de werkelijkheid is anders: golfbanen zijn verrassend toegankelijk en rijk aan biodiversiteit. Hier zorgen professionals met kennis van zaken dagelijks voor zorgvuldig natuurbeheer. Met deze campagne willen we die groene kracht zichtbaar maken én delen.”



De NGF zet zich al sinds 1994 actief in voor duurzaam beheer van golfbanen en het versterken van biodiversiteit. Daarmee loopt de golfsport voorop binnen de sportwereld. Golf is bovendien de enige sport in Nederland waarbij accommodaties structureel werken met het internationaal erkende GEO-duurzaamheidscertificaat.



Meer dan 100 van de circa 250 Nederlandse golfbanen hebben inmiddels zo’n internationaal erkend certificaat behaald. “Dat is uniek,” aldus Van Merkwijk. “We mogen trots zijn op onze positie: wereldwijd zijn er 313 gecertificeerde golfbanen — en een derde daarvan ligt in Nederland.”



“De golfsport loopt voorop in duurzaam beheer,” licht Alexander de Vries, adviseur duurzaam golfbaanbeheer bij de NGF, verder toe. “Golfbanen leveren daardoor een belangrijke bijdrage aan het behoud en versterken van biodiversiteit. Ze vormen ‘stepping stones’ tussen natuurgebieden. Duurzaam golfbaanbeheer richt zich op het terugdringen van pesticiden, het besparen en opslaan van water én de bescherming van waardevolle flora en fauna.”


Op en langs meer dan 110 golfbanen lopen inmiddels openbare fiets- en wandelpaden. Steeds meer clubs verwelkomen ook wandelaars, vogelaars, natuurliefhebbers én koffiedrinkers. De campagne benadrukt dat golfbanen veel meer zijn dan sportlocaties; het zijn groene rustpunten in een druk en verstedelijkt land.

 

Uit het jaarlijks terugkerende imago-onderzoek dat de NGF sinds 2021 uitvoert in samenwerking met onderzoeksbureau Validators, blijkt dat de Nederlandse bevolking golf nog niet associeert met een duurzame en natuurbewuste sport. Slechts 27% van de Nederlanders ziet golf als een milieuvriendelijke sport die geen schade toebrengt aan de natuur. Nog minder, slechts 23%, is zich ervan bewust dat golf actief bijdraagt aan biodiversiteit.

Dat terwijl de feiten anders laten zien: een gemiddelde golfbaan biedt onderdak aan zo’n 23 bedreigde dier- en plantensoorten. De biodiversiteit op een golfbaan ligt zelfs minstens 50% hoger dan die in een gemiddeld stadspark.

De komende periode ligt de focus op het vertellen van dit eerlijke en positieve verhaal. Niet alleen in woorden, maar vooral door de natuur op en rondom golfbanen te laten zien én beleven. We willen zichtbaar maken dat golfbanen hun verantwoordelijkheid nemen in het beschermen en verrijken van inheemse flora en fauna. Er is besef dat de golfsport nog niet volledig is waar zij wil zijn. Toch is duurzaamheid al decennialang een strategisch speerpunt. De sector voelt zich verantwoordelijk voor het landschap waarin zij haar sport beoefent. Door een proactieve houding en zelfregulering komt het doel dichterbij: een sport zonder negatieve milieu-impact.

Tegelijkertijd werkt de NGF, als onderdeel van de Golfalliantie en andere sleutelpartijen binnen de golfsector, aan een duurzaamheidsconvenant. Hierin vertalen we onze ambities naar een heldere visie en concrete doelstellingen, met een bijbehorende roadmap richting 2030. Onze ambitie is helder: golf moet de groenste sport van Nederland zijn – een sport die het milieu koestert, een erkend voorbeeld is in natuurontwikkeling en die actief bijdraagt aan belangrijke ecosysteemdiensten voor de maatschappij.

Als startschot van de campagne organiseert de NGF op 11 mei een uniek evenement: een wandeling over het langste blote voetenpad van Nederland, een 10 kilometer lang natuurpad dat verdeeld is over de golfbanen Tespelduyn in Noordwijkerhout, De Hooge Rotterdamsche in Rotterdam, Golfclub Liemeer in Nieuwveen en Prise d’Eau in Tilburg, en dat bezoekers een bijzondere zintuiglijke ervaring biedt, waarbij iedereen van natuurliefhebber tot nieuwsgierige wandelaar van harte welkom is om deze unieke natuurervaring mee te maken. Aanmelden en meer informatie via www.golf.nl/natuurlijk.

golfbaan Rotterdam
2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Golfbanen zijn verborgen natuurgebieden

Participatie

Wist je dat Nederland ongeveer 250 verborgen natuurgebieden rijk is en dat deze zich op golfbanen bevinden? Met de landelijke campagne ‘Dat Doen We Natuurlijk’ openen golfbanen hun deuren voor het brede publiek om de verrassend rijke natuur op en rond golfbanen te ontdekken. De campagne is een initiatief van de NGF, in samenwerking met de NVG en NGA, en... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Vrijwilligers Church of God ruimen op in Europese steden

Rotterdam

Europa zet zich in voor het wereldmilieu, en de Church of God voert gelijktijdige opruimacties in steden uit in Nederland, het VK, Frankrijk en België. In Nederland namen ongeveer 90 mensen deel aan activiteiten in Rotterdam, de grootste havenstad van Europa, en de hoofdstad Amsterdam. Net zoals kleine waterdruppels samen een enorme oceaan vormen,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ook het Noordereiland nu doelwit van tuig

Rotterdam

Het Noordereiland wordt geteisterd door luidruchtige bijeenkomsten op straat, straatraces, harde muziek en ander gedrag waar omwonenden last van hebben. Bewoners zijn daarom een petitie gestart om maatregelen gerealiseerd te krijgen die de overlast kunnen bedwingen. De fractie van de PvdA – niet altijd de eerste partij die zich met rellen in de stad... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.