Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste deel ouderen ziet verzorgingshuis niet zitten

Rotterdam
22/05/2025, 13:59

Slechts 7,5 procent van de Nederlandse 65-plussers heeft interesse in een kamer in het verzorgingshuis wanneer hun zorgbehoefte toeneemt. Dit blijkt uit representatief onderzoek van ouderenorganisatie ANBO-PCOB onder 3.583 senioren.

 

Van de ondervraagde ouderen blijft ongeveer de helft (47 procent) met behulp van thuiszorg liever thuis wonen of weet nog niet hoe de toekomst eruitziet. Van de groep die wel wil verhuizen, ziet 53 procent een zelfstandige woning binnen een woon-zorgcomplex wel zitten. In zo'n complex hebben bewoners een eigen woning met voordeursleutel en is er een gemeenschappelijke tuin of binnenruimte. Zorg is op afroep beschikbaar.

 

Ook wonen in een appartementencomplex speciaal voor ouderen, met ontmoetingsruimte maar met reguliere thuiszorg, is populair. Hiervan zou 37 procent van de ondervraagden graag gebruik willen maken. Binnen de groep die wil verhuizen vindt 14 procent een verzorgingshuis aantrekkelijk, wat neerkomt op 7,5 procent van alle ondervraagden.

 

Het verschil tussen de populaire woonvormen en verzorgingshuizen ligt in de zelfstandigheid. Bij een verzorgingshuis hebben bewoners een onzelfstandige woonunit zonder eigen voordeur. Ook is de dag meer gepland en kunnen verplegers en andere medewerkers eenvoudig een kamer binnenkomen.

 

Zelfstandigheid staat hoog in het vaandel bij ouderen. Van de deelnemers vindt 80 procent behoud van zelfstandigheid zeer belangrijk bij het wonen. Privacy is essentieel voor 71 procent en het zelf kunnen bepalen van de dagindeling voor 70 procent.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd door Abbi Insights in opdracht van ANBO-PCOB. De resultaten zijn gewogen op basis van leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, regio, huishoudgrootte en mate van stedelijkheid om een representatief beeld te krijgen van ouderen in Nederland.

 

ANBO-PCOB-directeur Anneke Sipkens is niet verrast door de uitkomsten. "Veel senioren willen graag met anderen oud worden, maar daarvoor zijn inmiddels veel alternatieve woonvormen die beter voldoen aan de eisen van de moderne senior", aldus Sipkens. De uitkomsten worden binnenkort besproken met minister Fleur Agema van Volksgezondheid, die de verzorgingshuizen wil terugbrengen.

oudere man kijkt in camera oudere vrouw op achtergrond op bank
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Ombudsvrouw kiest in Kruispleinkwestie voor compensatieloket

Mobiliteit

Het stadsbestuur van Rotterdam heeft zich de Kruisplein-ellende zelf op de hals gehaald. De Rotterdamse ombudsvrouw schrijft dit niet, maar in haar advies over de kwestie is dat verwijt goed voelbaar. Ze dringt daarom bij de verdere besluitvorming en bij de verdediging van standpunten op meer en meer transparantie. Die heeft ontbroken. Bovendien wil ze dat... Lees meer

1 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Zuid-Holland helpt defensie met nieuwe technologie

Veiligheid

Zuid-Holland werkt samen met Defensie aan nieuwe technologie die zowel voor burgers als het leger nuttig is. De provincie investeert in zogenoemde dual-use technologieën. Dit werd duidelijk tijdens een groot evenement in Den Haag. Op 23 juni organiseerden Zuid-Holland en gemeente Den Haag het evenement 'Securing the Future'. Hier kwamen 950 mensen uit... Lees meer

3 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Handhaving in Rotterdam: minder taken, meer focus

Rotterdam

Rotterdam introduceert een prioriteringsagenda voor handhaving die ervoor zorgt dat handhavers zich gaan richten op de grootste problemen per gebied. De gemeente kiest bewust voor "5 dingen goed doen" in plaats van "10 dingen half doen", zo staat in het nieuwe beleidsdocument. De stad heeft 454 fte aan handhavers en toezichthouders, wat neerkomt op... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.