Havenbedrijf Rotterdam heeft het Steurgebouw aangekocht, een monumentaal pand in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H). Met deze aankoop zet het havenbedrijf een volgende stap in de gebiedsontwikkeling van dit voormalige haven- en industriegebied.
Het Steurgebouw staat midden in het Galileïpark, het deel van M4H dat is bestemd voor grotere innovatieve maakindustrie. Het pand van ongeveer 6000 vierkante meter herbergt momenteel 23 huurders, voornamelijk creatieve en innovatieve maakbedrijven. Door recente renovaties heeft het gebouw uit 1929 energielabel A++ gekregen, wat aansluit bij de duurzame ambitions van het Havenbedrijf.
"Het Havenbedrijf wil in het Galileïpark een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor een nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven creëren, vooral op het vlak van energietransitie, mobiliteit en circulariteit", zegt Egbert van der Wal, hoofd Port Development bij Havenbedrijf Rotterdam. "Daar past het Steurgebouw, met al zijn innovatieve ondernemers, erg goed bij."
Het gemeentelijk monument aan de Galileïstraat 15-25 bestaat uit een voormalig fabriekskantoor met personeelsgebouw en de werkplaats van de elektriciteitscentrale uit 1935. Het gebouw is ontworpen door architect Ad van der Steur, die ook Museum Boijmans van Beuningen, het Oogziekenhuis en de ventilatie- en roltrapgebouwen van de Maastunnel ontwierp.
M4H is een gebied van ongeveer 100 hectare aan de noordkant van de Nieuwe Maas. Het gebied heeft een rijke industriële geschiedenis en was ooit één van de grootste fruithavens ter wereld. Samen met RDM Rotterdam op Heijplaat vormt M4H het Rotterdam Makers District, waar gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf samenwerken aan een nieuw gebiedsconcept dat wonen, onderwijs en innovatieve maakindustrie combineert.
In het Galileïpark werken bedrijven en onderwijsinstellingen samen aan nieuwe technologieën voor energietransitie, mobiliteit en circulariteit. De locatie biedt innovatieve productiebedrijven ruimte, met havenfaciliteiten en metrostation Marconiplein op loopafstand.
Foto: Het Steurgebouw in vroeger tijden. © Steurgebouw