Uit onderzoek van ANBO-PCOB blijkt dat gemiddeld de helft van de 65-plussers dagelijks meerdere uren internet gebruikt. Van de 65- tot 69-jarigen is 61% meerdere uren per dag online, terwijl 40% van de 80-plussers hetzelfde doet.
Eerder onderzoek toonde al aan dat ruim 90% van de ouderen meerdere malen per dag digitaal actief is. Onderzoeker dr. Marije Blok wijst op de positieve aspecten van internetgebruik door senioren. Technologie helpt ouderen verbonden te blijven met dierbaren en oude contacten te herstellen.
In 2024 deed ANBO-PCOB uitgebreid onderzoek naar digitalisering onder ouderen. Slechts 9% is niet dagelijks online. De meerderheid gebruikt internet voor e-mail, bankzaken, WhatsApp-contact, en het lezen van online kranten, boeken en tijdschriften. Maar liefst 57% van de senioren gebruikt apparaten voor deze doeleinden.
Toch zijn er ook uitdagingen. Zeventig procent vindt wachtwoorden problematisch, en 62% heeft soms moeite met smartphones. Bijna een kwart ondervindt problemen bij het delen van media, en 43% vindt het beoordelen van online informatie lastig.
De digitale participatie verschilt per leeftijdsgroep. Bij 55-65-jarigen is slechts 4,5% niet online, terwijl dit percentage bij 75-plussers oploopt tot 31,9%. Redenen voor terughoudendheid variëren van technische ongemakken tot zorgen over gegevensdiefstal en een voorkeur voor persoonlijke interactie.
ANBO-PCOB zet zich in voor deze minder digitaal vaardige groep door aan te sluiten bij initiatieven als de Werkgroep Toegankelijkheid en Bereikbaarheid Betalingsverkeer en de Alliantie Digitaal Samenleven.