Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft van de Nederlanders wijst klushuis af  

Wonen
23/04/2025, 10:15

Veel Nederlanders hebben last van uitstelgedrag bij klusjes in huis.  Een losse deurklink, een douche waarvan de waterdruk te wensen overlaat, of een zolder die al jaren wacht op vloerbekleding. Het zijn van die kleine klusjes die vaak terugkomen, maar waar je je altijd weer toe moet zetten. En als zelfs dát al zo lastig is, is het niet gek dat het idee van een klushuis voor de helft van Nederland absoluut geen aantrekkelijk vooruitzicht is. Kunststofplatenshop deed onderzoek naar uitstelgedrag in huis en ontdekte waarom klussen steeds worden uitgesteld.

 

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel eens een klus uitstelt. 49% doet dit af en toe, en 29% zelfs heel vaak. Toch is er ook een kleine groep die direct in actie komt: 7% pakt iedere klus zo snel mogelijk aan. Daarnaast geeft 15% aan alleen uit te stellen als het echt een vervelende klus is. Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Zo zegt 37% van de vrouwen regelmatig klussen uit te stellen, tegenover 24% van de mannen.

 

De grootste reden? Geen zin om te beginnen. Voor 35% van de Nederlanders is de motivatie simpelweg ver te zoeken. Tijdgebrek staat op plek twee: 27% zegt te druk te zijn met werk of andere verplichtingen. Ook onzekerheid over eigen kluskennis speelt mee: 26% weet niet goed hoe ze moeten beginnen. Voor 7% is geld de grootste belemmering; zij hebben op dit moment niet de financiële middelen om een klus aan te pakken en schuiven het daardoor op de lange baan.

 

Dat klussen niet voor iedereen is weggelegd, blijkt ook uit de houding tegenover klushuizen. Maar liefst 50% van de Nederlanders moet er niet aan denken. Toch is er ook een groep die er wél wat in ziet: 15% heeft al eens een klushuis gekocht en 7% vindt het zelfs een geweldig idee. Daarnaast heeft een derde van de ondervraagden ooit overwogen om zo’n uitdaging aan te gaan.

 

Dat we klussen uitstellen, is geen geheim meer. Maar wanneer gaan we dan wél aan de slag? 42% van de Nederlanders stelt een klus gemiddeld een paar weken uit. Daarentegen pakt 34% de klus sneller op en schuift deze maar een paar dagen vooruit. Voor 19% blijft de klus juist nog langer liggen; zij stellen het gemiddeld een paar maanden uit. En dan is er nog de ultieme uitsteller: 5% wacht langer dan een jaar voordat ze eindelijk aan de klus beginnen. Het minst favoriete klusje? Onderhoud (39%), denk hierbij aan schilderen of een grote opruiming van de garage.

klussen in huis
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.