Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft van kinderen met handicap sport niet bij club of vereniging

Zorg
12/11/2024, 10:43

In Nederland sport slechts de helft van de kinderen met een handicap bij een club of vereniging (53%). Ook blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind,  dat 86% van de kinderen zonder handicap die sporten bij een sportclub of vereniging, niet sporten met kinderen met een handicap. 

 

Aan het onderzoek deden 735 kinderen van 6 t/m 18 jaar met én zonder handicap mee. Sportverenigingen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen met een handicap en vormen een belangrijke en sociale ontmoetingsplek. Zo blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de kinderen met een handicap (76%) die wél bij een vereniging sporten, zich volledig geaccepteerd voelt en dat de helft (50 %) zelfs nieuwe vriendschappen heeft gesloten dankzij hun sport. Daarentegen meldt ruim een kwart (28%) van de kinderen met een handicap die niet sporten, dat toegankelijke sportclubs nog altijd te ver van huis zijn. 

 

Om die reden roept Stichting het Gehandicapte Kind nu alle trainers, coaches en besturen van de sportverenigingen in Zuid-Holland op om direct in actie te komen en inclusiever te worden. 

 

Uit het onderzoek blijkt dat er een grote kloof zichtbaar is als het gaat om samen sporten: 86% van kinderen zonder handicap die sporten bij een club op vereniging, sporten niet samen met leeftijdsgenoten met een handicap. Omdat veel Nederlandse sportclubs niet inclusief zijn en kinderen met een handicap vaak gescheiden sporten, krijgen zij weinig tot geen kansen om in contact te komen met kinderen zonder handicap. Dit terwijl de sportclub een essentieel onderdeel in het leven van ieder kind is.

 

Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind, licht toe: “Veel kinderen met een handicap sporten niet, omdat lokale sportverenigingen vaak niet toegankelijk zijn. Dit is schrijnend, want kinderen met een handicap willen net als ieder ander plezier maken, vriendjes vinden en erbij horen. Een sportclub kan juist die plek bieden waar je er écht bij hoort. Het is een georganiseerde omgeving die kinderen samenbrengt en waar saamhorigheid duidelijk voelbaar is. Het dragen van hetzelfde tenue versterkt dat gevoel van gelijkheid en verbondenheid – op de club is iedereen hetzelfde, ongeacht hun achtergrond of beperking. En na de wedstrijd voelt de kantine vaak als een warm bad, een plek waar je niet alleen kunt ontspannen, maar ook nieuwe vriendschappen opbouwt en waar kinderen met en zonder handicap zich thuis voelen. Dit soort ervaringen zijn van onschatbare waarde voor hun ontwikkeling en welzijn, maar vinden nog niet vaak genoeg plaats voor kinderen met een handicap. We roepen clubs daarom op om nú in actie te komen.”

gehandicapten sport.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.