Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).
Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of een verpleeghuis een plek heeft. De NVKG onderzocht ruim 1100 patiënten op geriatrie-afdelingen en zag dat in januari 35 procent 'onnodig lang' in het ziekenhuis moest blijven. In juni was dit percentage gedaald naar 27 procent.
Voor deze groep patiënten duurt het dagen, in uitzonderlijke gevallen zelfs weken, voordat de nazorg geregeld is. Mensen hebben soms hun tas al gepakt als ze te horen krijgen dat ze nog niet naar een verpleeghuis of naar huis kunnen.
Het nijpende tekort aan zorgpersoneel veroorzaakt een deel van het probleem. Maar ook bureaucratie en een gebrek aan goede afspraken tussen ziekenhuizen en zorgorganisaties zitten het vertrek van ouderen uit het ziekenhuis in de weg, blijkt uit het NVKG-onderzoek.
De organisatie voerde de peiling uit bij alle 38 ziekenhuizen met een eigen geriatrieafdeling. Hoewel het probleem landelijk speelt, zijn er regionale verschillen. In gebieden waar veel zorgorganisaties geconcentreerd zijn is het probleem groter dan in regio's met een bescheiden aantal zorgverleners.
Ziekenhuizen met meer aanbieders in de omgeving moeten meer rondbellen en regelen om een patiënt overgeplaatst te krijgen. Langer in het ziekenhuis blijven is duur voor het zorgsysteem en treft ook de patiënten zelf.
Branchevereniging Actiz erkent het probleem. Volgens Actiz moeten regionale coördinatiepunten ervoor zorgen dat ziekenhuizen soepel afspraken kunnen maken met zorginstellingen, zodat ouderen direct de juiste nazorg kunnen krijgen.