Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheekaanvragen door 55-plussers blijven achter

Wonen
17/11/2024, 09:00

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen tot €346.386, een toename van 10% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Deze stijging wordt mede veroorzaakt door de aanhoudende schaarste op de woningmarkt en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen. Ondanks deze ontwikkelingen blijft het aantal hypotheekaanvragen door 55-plussers achter bij andere leeftijdsgroepen, wat wijst op specifieke uitdagingen voor ouderen op de woningmarkt.

 

Volgens De Hypotheker is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning door 55-plussers in het tweede kwartaal van 2024 slechts met 4% gestegen, aanzienlijk lager dan de stijgingen in andere leeftijdscategorieën. Deze beperkte groei kan deels worden toegeschreven aan het beperkte aanbod van geschikte levensloopbestendige woningen voor senioren. Veel ouderen blijven daardoor langer in hun huidige woning wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert.

 

De stijgende huizenprijzen en het hogere gemiddelde hypotheekbedrag maken het voor ouderen moeilijker om te verhuizen naar een passende woning. Daarnaast kunnen financiële beperkingen en onzekerheden rondom pensioeninkomsten een rol spelen bij de beslissing om al dan niet te verhuizen. Het gebrek aan geschikte woningen en de financiële drempels dragen bij aan de stagnatie in de doorstroming van senioren op de woningmarkt.

 

Om deze problematiek aan te pakken, is het van belang dat er meer levensloopbestendige woningen worden gebouwd die aansluiten bij de wensen en behoeften van ouderen. Daarnaast kunnen betere regelingen en afwijkende toetsingen voor senioren hen de ruimte bieden om door te stromen naar een geschikte woning. Het stimuleren van doorstroming onder ouderen kan bijdragen aan een betere balans op de woningmarkt en biedt tegelijkertijd kansen voor starters en doorstromers.

 

De Hypotheker benadrukt het belang van een integrale aanpak om de woningmarkt toegankelijker te maken voor alle leeftijdsgroepen. Het creëren van passende woonoplossingen voor ouderen is daarbij een cruciale stap om de doorstroming te bevorderen en de druk op de woningmarkt te verlichten. Zonder dergelijke maatregelen blijft de kans groot dat ouderen langer in hun huidige woning blijven wonen, wat de doorstroming verder belemmert en de krapte op de woningmarkt vergroot.

huizen te koop.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.