Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzamelingsactie leidt tot komst BuurtAED in Loydkwartier

Zorg
15/04/2025, 08:28

Binnenkort wordt in het Rotterdams Loydkwartier een AED geplaatst. Dit is het resultaat van de succesvolle BuurtAED-campagne, waarbij buren samen sparen voor een AED in hun wijk. Barbara startte een inzamelingsactie om haar buurt hartveiliger te maken. De actie bleek een groot succes en werd breed omarmd door de buurtbewoners.

 

Binnen drie weken haalden 71 buren voldoende geld op om de AED aan te schaffen. De komst van de BuurtAED, die wordt geregistreerd bij reanimatie oproepsysteem HartslagNu én 24/7 bereikbaar is, stelt de buren in het Loydkwartier in staat om bij een hartstilstand binnen zes minuten adequaat te handelen. Dit vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand aanzienlijk.

 

Elk jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, waarvan de meeste (70%) in woonwijken plaatsvinden. In Nederland zijn er nog ruim 1,5 miljoen mensen die geen 24/7 beschikbare AED in hun buurt hebben. Het initiatief BuurtAED van de Hartstichting stelt buren in staat samen een AED voor hun wijk te realiseren. Hiermee hoopt de stichting op een hartveiliger Nederland. 

 

Barbara: “Mijn vriend werkt als arts op de traumahelikopter en wordt over het algemeen ingezet wanneer mensen gereanimeerd moeten worden. Dit is ook met enige regelmaat bij mensen waarbij je het qua leeftijd of levensstijl niet zou verwachten. In onze nabije omgeving was nog geen AED beschikbaar, dus vandaar dat we de actie zijn gestart. Hopelijk hoeven we hem nooit te gebruiken, maar indien nodig telt elke minuut.”

 

Bij een hartstilstand is het cruciaal dat er binnen zes minuten wordt gehandeld. De Hartstichting streeft er daarom naar om van heel Nederland een 6-minutenzone te maken: een gebied waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen deze cruciale 6-minuten worden gereanimeerd en een AED wordt ingezet, zodat méér mensen een hartstilstand overleven. Hiervoor is het noodzakelijk dat iedere woonwijk over een geregistreerde en goed bereikbare AED beschikt die 24/7 beschikbaar is, zodat deze kan worden ingezet wanneer het er écht om gaat. 

 

Iedereen kan een inzamelingsactie op BuurtAED.nl starten. De aanschaf van een BuurtAED kost, dankzij een bijdrage van Univé Buurtfonds en Philips, eenmalig circa 1650 euro (afhankelijk van het pakket) en kan door middel van donaties worden opgehaald. 

 

Bij een succesvolle actie wordt de AED op de gewenste centrale plek in de wijk geplaatst en dient deze te worden aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. De AED is dan snel inzetbaar voor burgerhulpverleners bij een hartstilstand. Aanvullend daarop krijgen zes buurtbewoners een gratis reanimatietraining van Univé Buurtfonds bij een afgeronde actie. Sinds 2018 zijn er al 2.784 AED’s gerealiseerd door de inzamelingsacties via BuurtAED.nl en bijna 400 van deze AED’s zijn daadwerkelijk ingezet bij een noodsituatie.

hartmassage
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.