Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse ouderen blijven werken na pensioenleeftijd

Participatie
16/10/2024, 11:05

Japan kampt met een van de snelst vergrijzende bevolkingen ter wereld. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee, zoals een tekort aan arbeidskrachten en een druk op het sociale zekerheidsstelsel. Een belangrijke oplossing die Japan heeft gevonden, is het aanmoedigen van ouderen om na de pensioenleeftijd door te werken. Dit verschijnsel is wijdverspreid in het land en wordt door zowel de overheid als bedrijven ondersteund. Voor veel Japanse ouderen is doorwerken niet alleen een financiële noodzaak, maar ook een manier om actief en sociaal betrokken te blijven.

 

Japanse bedrijven spelen een cruciale rol in het in dienst houden van oudere werknemers. De overheid heeft beleid ingevoerd dat bedrijven aanmoedigt om oudere werknemers niet alleen in dienst te houden, maar hen ook flexibele werkuren en aangepaste taken te geven. Dit helpt ouderen langer actief te blijven op de arbeidsmarkt, wat essentieel is gezien het tekort aan jonge werknemers door de lage geboortecijfers.

 

Voor veel Japanse ouderen gaat het echter niet alleen om financiële redenen. Werken na de pensioenleeftijd helpt hen ook om fysiek en mentaal gezond te blijven. Sociale interactie en een dagelijkse routine zijn belangrijk voor het welzijn van ouderen, en door te blijven werken kunnen zij dit behouden. Het werk kan variëren van banen in de detailhandel en dienstverlening tot consultancy of adviesfuncties binnen hun vakgebied.

 

Hoewel deze trend vooral positief lijkt, zijn er ook uitdagingen. Sommige ouderen werken niet uit keuze, maar omdat hun pensioen niet toereikend is. De economische druk zorgt ervoor dat velen financieel afhankelijk blijven van hun inkomen uit werk. Daarnaast is de werkdruk soms hoog, wat de fysieke gezondheid van sommige ouderen onder druk kan zetten.

 

Al met al biedt Japan een interessant model voor hoe een samenleving met een vergrijzende bevolking kan omgaan met de uitdagingen van de arbeidsmarkt. Door oudere werknemers actief te houden, kunnen ze een waardevolle bijdrage blijven leveren aan de economie, terwijl ze zelf profiteren van een actiever en gezonder leven. De Japanse aanpak biedt andere landen met vergelijkbare demografische problemen inspiratie voor hun eigen beleid.

plein Japan
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.