Overslaan en naar de inhoud gaan

Klok blijft verzet worden zolang EU-landen niet tot een besluit komen

Participatie
23/10/2024, 10:25

De halfjaarlijkse discussie over het verzetten van de klok komt weer op gang nu het weekend nadert waarin we de wintertijd ingaan. Veel mensen vragen zich af of we ooit zullen stoppen met het twee keer per jaar aanpassen van de tijd, en vaak wordt er naar de Europese Unie gewezen om hierin een beslissing te nemen. Hoewel de Europese Commissie al in 2018 een voorstel deed om het verzetten van de klok af te schaffen, ligt de uiteindelijke beslissing bij de lidstaten, waaronder Nederland.

 

Het idee om de klok te verzetten ontstond in Nederland al in 1977, toen de zomertijd werd ingevoerd om energie te besparen en gelijk te lopen met de buurlanden. In de jaren tachtig werd er een Europese afspraak gemaakt om de klok in alle lidstaten op hetzelfde moment te verzetten: in het laatste weekend van maart naar zomertijd en in het laatste weekend van oktober terug naar wintertijd. Hiermee werd de praktijk die veel landen al volgden, vastgelegd in Europese wetgeving.

 

Ondanks de jarenlange gewoonte, is er steeds meer kritiek op het verzetten van de klok. Veel burgers en organisaties klagen over negatieve effecten zoals slapeloosheid en gezondheidsproblemen. In 2018 hield de Europese Commissie een grote online raadpleging, waarbij 4,5 miljoen Europeanen hun mening gaven. Maar liefst 84 procent van de deelnemers sprak zich uit voor het stoppen met het tweemaal per jaar aanpassen van de tijd.

 

Op basis van deze resultaten presenteerde de Europese Commissie in 2018 een wetsvoorstel om het verzetten van de klok af te schaffen. Lidstaten zouden zelf kunnen kiezen of ze permanent de zomer- of de wintertijd willen aanhouden. Het Europees Parlement keurde dit voorstel in 2019 goed, maar de lidstaten zijn er sindsdien niet in geslaagd om tot een gezamenlijke beslissing te komen.

 

De discussie ligt nu stil, en zolang de lidstaten geen overeenstemming bereiken, blijft de huidige regeling van kracht. Dat betekent dat we voorlopig nog steeds twee keer per jaar de klok verzetten, ondanks de duidelijke wens van veel Europeanen om hiermee te stoppen. Nationale ministers moeten de discussie weer oppakken, maar tot dat moment blijft het wachten. Het verzetten van de klok, zowel naar zomer- als wintertijd, blijft voor nu de norm in Nederland en de rest van de Europese Unie.

 

Voorlopig blijft het dus zaak om de klok dit weekend weer een uur terug te zetten naar wintertijd.

klok
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.