Overslaan en naar de inhoud gaan

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit
11/07/2025, 11:09

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen.

 

Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden beide visies naar verwachting definitief vastgesteld.

 

De 21 gemeenten in de metropoolregio zijn goed voor 15 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Daarmee is de regio een belangrijke economische motor van Nederland. Tegelijk kampen de gemeenten met problemen zoals vergrijzing, digitalisering, klimaatverandering, ruimtegebrek en druk op de woning- en arbeidsmarkt.

 

Het economische plan richt zich op vijf belangrijke sectoren: Duurzaam Maritiem & Haven, Hightech Horticulture, Innovatieve Maakindustrie, Digitale Technologie & Veiligheid en Overheid, Vrede & Recht. Deze sectoren zorgen voor innovatie en werkgelegenheid in de regio.

 

De economische visie maakt drie keuzes: beter gebruik van werklocaties om meer ruimte te creëren voor bedrijven, stimulering van innovatie en technologie, en investering in de arbeidsmarkt. Hiermee wordt de regio aantrekkelijker voor bedrijven en werknemers.

 

Het mobiliteitsplan wil dat iedereen zich vrij kan verplaatsen, ongeacht budget of vervoersbehoefte. De regio zet in op een 24/7 toegankelijk vervoerssysteem dat openbaar vervoer, deelmobiliteit, fietsen, lopen en logistiek slim combineert.

 

Technologie speelt een grote rol in dit plan. Gedacht wordt aan zelfrijdende voertuigen, slimme verkeerssystemen en beheer op basis van data. Ook wil de regio mobiliteit beter verbinden met woningbouw, werklocaties en voorzieningen.

 

In de afgelopen tien jaar boekte de regionale samenwerking al resultaten. Voorbeelden zijn de RandstadRail, de Hoekse Lijn en de Maasdeltatunnel. Ook werd geïnvesteerd in fietsveiligheid en toegankelijk openbaar vervoer in gemeenten als Krimpen aan den IJssel, Nissewaard en Wassenaar.

 

Verder investeerde de regio in innovatieve bedrijventerreinen, digitale economie en duurzame technologie. De samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven kreeg een impuls via het regionaal campusnetwerk en initiatieven voor Leven Lang Ontwikkelen.

in en uitstappen tram MRDH
1 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

1 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.