Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieupark + De HER: het grote Rotterdamse grondstoffencentrum  

Rotterdam
08/04/2025, 15:28

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, bestaat afval in de toekomst niet meer. Dan is afval een grondstof. Het stadsbestuur wil naar een circulaire economie toewerken. Dat betekent: minder spullen kopen, spullen maken die langer meegaan en minder spullen wegdoen. En alles wat je wegdoet, wordt hergebruikt.

 

Milieupark + De HER is hét Rotterdams grondstoffencentrum, waar hergebruik, onderwijs, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. Hier kunnen Rotterdammers hun gebruikte materialen en spullen weggeven op het milieupark en zien hoe ondernemers in De HER deze grondstoffen verwerken tot waardevolle nieuwe producten. 

 

Niet alleen het gebouw zelf, maar ook de inrichting is grotendeels circulair. De HER is een unieke plek met nu al een bijzondere geschiedenis. Of je nu ondernemer, scholier, student of inwoner bent: bij Milieupark + De HER bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor onze stad.

 

De gemeente brengt circulariteit op allerlei manieren naar de Rotterdammer. Bijvoorbeeld door het bouwen van een milieupark met circulair centrum aan de noordrand van Rotterdam. Rotterdammers kunnen hier hun afgedankte spullen en materialen inleveren bij het milieupark. Of ze doorgeven op het Doorgeefplein wat grenst aan circulair centrum De HER. 

Rotterdam wil circulair bewustzijn en gedrag van de Rotterdammers stimuleren. ‘’We laten zien hoe je je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van ‘onze’ spullen die in de milieuparken terechtkomen, nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Want als we onze spullen langer gebruiken en nieuwe spullen maken van de oude, is dat beter voor het milieu. En voor ons’’, aldus wethouder Lansink-Bastemeijer. 

In De HER kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer-/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. Er zijn werkplaatsen waar met de grondstoffen van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden. En er is ruimte voor een hapje en een drankje.
 

gebruikte materialen.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.