Overslaan en naar de inhoud gaan

Na succes van Broodje Utrecht komt ook Rotterdam met lokaal duurzaam broodje

Rotterdam
04/11/2024, 11:41

Het Broodje Utrecht, gelanceerd in maart 2024, is al 25.000 keer verkocht en heeft de aandacht getrokken van duurzame voedselinitiatieven in heel Nederland. Dit bijzondere broodje, samengesteld uit lokale producten van boeren die natuurvriendelijke landbouw toepassen, is ontwikkeld door MVO Nederland, de provincie Utrecht, en partners. Het broodje heeft het doel om voedselketens korter en duurzamer te maken, waardoor lokale boeren een stabiele afzetmarkt krijgen voor hun duurzame producten.

 

Het succes van dit initiatief heeft geleid tot de ontwikkeling van soortgelijke projecten in andere steden. Naast Amsterdam en Nijmegen wordt er nu ook gewerkt aan een Broodje Rotterdam. Dit nieuwe broodje zal lokale producten bevatten en wordt in samenwerking met Rotterdamse voedselproducenten en duurzame boeren ontwikkeld. Het doel is om met het Broodje Rotterdam de landbouwtransitie verder te stimuleren en de biodiversiteit te versterken.

 

Volgens MVO Nederland toont het Broodje Utrecht aan dat bedrijven, zelfs met een eenvoudige keuze zoals een broodje, al een bijdrage kunnen leveren aan de landbouwtransitie. Door de inkoop van lokale en natuurlijke producten ondersteunen bedrijven niet alleen duurzame landbouw, maar ook het verdienmodel van boeren in de regio. Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland, noemt het project "de landbouwtransitie op een broodje", en ziet het als een voorbeeld voor andere regio’s om lokale samenwerkingen op te zetten tussen boeren, cateraars en bedrijven.

 

De ambitie is om met Broodje Natuurlijk, zoals het concept wordt genoemd, in heel Nederland lokale broodjes te introduceren. Het Broodje Rotterdam moet een stap zijn richting een korte, duurzame voedselketen die niet alleen lokaal geproduceerd is, maar ook het behoud van biodiversiteit in de regio bevordert. Het initiatief laat zien dat consumenten en bedrijven met iets kleins als hun lunchkeuze al een impact kunnen hebben op het landschap en de landbouw van de toekomst.

broodje Utrecht.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Jury Kunstconcours 2025 kiest werk Lou de Wit als winnaar

Rotterdam

Op maandag 6 oktober 2025 heeft de vakjury alle 40 kunstwerken voor het Kunstconcours 2025 bekeken en beoordeeld. De jury bestond uit Han Goan Lim, visueel kunstenaar te Rotterdam en jurylid voor kunstmanifestaties, Henk ten Hoopen, voorzitter Stichting Beeldende Kunst Zuidplas, en Raoul Locht, directeur van Kunst Collega's BV en voorzitter van Stichting... Lees meer

12 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdammers iets negatiever over betaald voetbal dan vorig jaar

Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft in opnieuw onderzoek gedaan naar de houding van inwoners tegenover betaald voetbal. Uit de Omnibusenquête blijkt dat Rotterdammers iets kritischer zijn geworden over voetbal in hun stad vergeleken met vorig jaar, maar dat een meerderheid nog altijd positief is. De enquête, die de naam 'Rotterdammers en hun stad' draagt, werd... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

In 2027 over de brug van Cool naar Erasmus

Rotterdam

Er komt een voetgangersbrug over de ’s-Gravendijkwal. De brug verbindt straks het Familiehuis Daniel den Hoed in Little C met het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC). De bouw ging vorige week van start. In het Familiehuis logeren familieleden van kankerpatiënten die in het Erasmus MC behandeld worden. Maar soms ook patiënten zelf. ‘Deze brug... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.