Overslaan en naar de inhoud gaan

Na succes van Broodje Utrecht komt ook Rotterdam met lokaal duurzaam broodje

Rotterdam
04/11/2024, 11:41

Het Broodje Utrecht, gelanceerd in maart 2024, is al 25.000 keer verkocht en heeft de aandacht getrokken van duurzame voedselinitiatieven in heel Nederland. Dit bijzondere broodje, samengesteld uit lokale producten van boeren die natuurvriendelijke landbouw toepassen, is ontwikkeld door MVO Nederland, de provincie Utrecht, en partners. Het broodje heeft het doel om voedselketens korter en duurzamer te maken, waardoor lokale boeren een stabiele afzetmarkt krijgen voor hun duurzame producten.

 

Het succes van dit initiatief heeft geleid tot de ontwikkeling van soortgelijke projecten in andere steden. Naast Amsterdam en Nijmegen wordt er nu ook gewerkt aan een Broodje Rotterdam. Dit nieuwe broodje zal lokale producten bevatten en wordt in samenwerking met Rotterdamse voedselproducenten en duurzame boeren ontwikkeld. Het doel is om met het Broodje Rotterdam de landbouwtransitie verder te stimuleren en de biodiversiteit te versterken.

 

Volgens MVO Nederland toont het Broodje Utrecht aan dat bedrijven, zelfs met een eenvoudige keuze zoals een broodje, al een bijdrage kunnen leveren aan de landbouwtransitie. Door de inkoop van lokale en natuurlijke producten ondersteunen bedrijven niet alleen duurzame landbouw, maar ook het verdienmodel van boeren in de regio. Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland, noemt het project "de landbouwtransitie op een broodje", en ziet het als een voorbeeld voor andere regio’s om lokale samenwerkingen op te zetten tussen boeren, cateraars en bedrijven.

 

De ambitie is om met Broodje Natuurlijk, zoals het concept wordt genoemd, in heel Nederland lokale broodjes te introduceren. Het Broodje Rotterdam moet een stap zijn richting een korte, duurzame voedselketen die niet alleen lokaal geproduceerd is, maar ook het behoud van biodiversiteit in de regio bevordert. Het initiatief laat zien dat consumenten en bedrijven met iets kleins als hun lunchkeuze al een impact kunnen hebben op het landschap en de landbouw van de toekomst.

broodje Utrecht.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.