Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek gebruikt optische illusies bij diagnose frontotemporale dementie

Zorg
09/04/2025, 14:58

Sterre de Boer van het Amsterdam UMC onderzoekt of optische illusies een rol kunnen spelen bij het vaststellen van frontotemporale dementie (FTD). De diagnose van deze vorm van dementie duurt vaak jaren omdat symptomen zoals gedragsveranderingen geleidelijk beginnen en moeilijk meetbaar zijn.

 

De huidige diagnostische testen voor FTD zijn voornamelijk taalgebaseerd, wat ze minder geschikt maakt voor mensen met diverse culturele achtergronden. De Boer's onderzoek richt zich op optische illusies als mogelijk alternatief testmiddel.

 

Bij FTD worden hersengebieden aangetast die ook worden gebruikt bij het verwerken van optische illusies. Dit kan ertoe leiden dat patiënten anders reageren op visuele misleidingen, zoals een verminderde waarneming van diepte in illusies.

 

Een van de gebruikte testen is een optische illusie van een tunnel. Normaal gesproken worden pupillen groter in donkere ruimtes, en dezelfde reactie vindt plaats bij het bekijken van een tunnelillusie. Met geavanceerde meetapparatuur kan De Boer zelfs minieme pupilveranderingen registreren om te bepalen of FTD-patiënten anders reageren.

 

Als het onderzoek een duidelijk verschil aantoont tussen mensen met en zonder FTD, kan deze snelle en niet-belastende test van minder dan vijf minuten een waardevolle aanvulling worden op het bestaande diagnostische instrumentarium. Dit zou kunnen leiden tot eerdere diagnoses en tijdige ondersteuning voor patiënten en hun families.

 

De Boer raakte gemotiveerd voor dit onderzoek tijdens haar geneeskundestudie, waar ze op de psychiatrische afdeling patiënten ontmoette die jarenlang zonder juiste diagnose bleven. Haar doel is om toekomstige patiënten sneller duidelijkheid te kunnen bieden over hun aandoening.

sterre de boer.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Eerste Nederlandse baby behandeld met gekweekte eigen huid bij ernstige brandwonden

Zorg

Het Maasstad Ziekenhuis heeft voor het eerst in Nederland een baanbrekende behandeling uitgevoerd met DenovoSkin™ bij een baby met ernstige brandwonden. De behandeling betrof een zuigeling waarbij 70% van het lichaamsoppervlak was verbrand, waarmee deze patiënt de jongste is die deze behandeling buiten een onderzoekssetting heeft ondergaan. De... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Havenbedrijf Rotterdam lanceert financieringsregeling voor CO2-reductie in havengebied

Rotterdam

Bedrijven in het Rotterdamse havengebied kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor projecten die broeikasgasuitstoot verminderen. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft hiervoor het verduurzamingsinitiatief Carbonbid geïntroduceerd, waarmee in totaal 3,5 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor innovatieve projecten. De regeling richt zich specifiek... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam zet digitale economie in de schijnwerpers

Rotterdam

Rotterdam gaat in mei de digitale economie centraal stellen met de eerste editie van de Maand van de Digitale Economie. Uit cijfers blijkt dat meer dan 35% van de toegevoegde waarde van de Rotterdamse economie afkomstig is van ondernemers in de digitale sector.Wethouder Robert Simons kondigde aan dat de gemeente de digitale ondernemers extra aandacht wil... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.