Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Utrechtse wijk Merwede pioniert met netbewuste bouw: 4.225 woningen op beperkt stroomnet

Wonen
12/11/2024, 14:14

In Utrecht wordt de nieuwe stadswijk Merwede gebouwd met een innovatief groepscontract, waardoor de wijk ondanks het overvolle elektriciteitsnet kan worden gerealiseerd. Het project, een primeur voor zowel Nederland als Europa, sluit 4.225 woningen en diverse wijkvoorzieningen aan op een maximaal stroomverbruik van 5 megawatt. Dit is mogelijk dankzij netbewuste nieuwbouw, waarbij slimme oplossingen en samenwerking tussen betrokken partijen het elektriciteitsnet ontlasten. 

 

De wijk maakt gebruik van een collectief warmtesysteem en innovatieve stroomverbruiksstrategieën, zoals het uitstellen van het laden van elektrische auto’s in de avond tijdens de winter. Dankzij een groepscontract, waarin afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente, netbeheerder Stedin, projectontwikkelaars en de exploitant van het warmtekoudesysteem, blijft het energieverbruik binnen de vastgestelde grens van 5 megawatt. Bewoners merken hier niets van en genieten van het gebruikelijke comfort.

 

Netbewuste nieuwbouw, zoals toegepast in Merwede, biedt een oplossing voor de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Met de ambitie van het kabinet en de bouwsector om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren, groeit de noodzaak om woningen te ontwerpen die minder zwaar op het net drukken. Dit kan door het gebruik van slimme apparaten, energieopslag in batterijen of warmtekoudeopslag (WKO) en een efficiëntere benutting van lokaal opgewekte energie.

 

Wethouder Ruimtelijke Ordening Eelco Eerenberg is enthousiast over deze aanpak en ziet kansen voor toekomstige bouwprojecten. “Het volle stroomnet vraagt om slimme oplossingen, en met dit project kunnen we bouwen aan de woningen die zo hard nodig zijn. We zorgen voor een wijk met scholen en supermarkten dichtbij, wat belangrijk is voor de leefbaarheid,” zegt hij.

 

Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur van Stedin, benadrukt dat traditionele woningen te zwaar drukken op het elektriciteitsnet door piekbelasting tijdens de opwekking van zonne-energie en het gebruik van warmtepompen. “De energie die een woning opwekt, moet zoveel mogelijk direct worden gebruikt. Merwede laat zien dat dit kan, zonder dat het net onnodig zwaar wordt belast.”

 

De aanpak in Merwede dient als blauwdruk voor toekomstige projecten. De provincie Utrecht heeft samen met Stedin en brancheorganisaties ontwerpprincipes en netbudgetten opgesteld om gemeenten en bouwpartijen te ondersteunen. Deze richtlijnen helpen bij het realiseren van meer netbewuste wijken, waarmee Nederland een stap dichterbij komt in de woningbouwopgave en verduurzaming. Merwede is daarmee een belangrijke mijlpaal in de combinatie van energietransitie en woningbouw.

LOLALMUmerwedeoverzichtbirdseye
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.