In Rotterdam zijn er nog enkele bijzondere paternosterliften te vinden, hoewel deze vorm van lift wereldwijd steeds zeldzamer is geworden. Een paternosterlift is een open lift waarbij meerdere cabines continu in beweging zijn, zonder dat ze stoppen. Dit maakt het mogelijk om in en uit te stappen terwijl de lift blijft draaien. De naam "paternoster" komt van het Latijnse woord voor het Onze Vader-gebed, omdat de cabines in een kettingstructuur bewegen, zoals kralen aan een rozenkrans.
Afbeelding: Wikipedia
In Rotterdam is een van de nog werkende exemplaren te vinden in het HaKa-gebouw aan de Vierhavensstraat. Deze paternosterlift, gebouwd in 1936, is een bijzonder stuk geschiedenis. Het gebouw zelf, oorspronkelijk een handels- en kantoorcomplex, werd in 2002 een rijksmonument en de lift is sindsdien met zorg gerestaureerd. Hoewel deze lift niet dagelijks in gebruik is, kan hij op afspraak nog steeds worden bediend. Dit maakt het een zeldzame kans om een ouderwets transportsysteem in werking te zien, zeker omdat veel van dit soort liften om veiligheidsredenen zijn gesloten of omgebouwd naar modernere installaties.
Een ander bekend exemplaar in Rotterdam bevindt zich in het oude belastingkantoor aan de Puntegaalstraat. Ook hier staat de paternosterlift symbool voor een tijd waarin deze efficiƫnte liften populair waren in openbare gebouwen en kantoren. De lift wordt tegenwoordig echter zelden gebruikt. Hij is enkel nog in werking tijdens speciale gelegenheden zoals de Open Monumentendag, een jaarlijkse gelegenheid waarop bijzondere gebouwen en installaties voor het publiek worden opengesteld.
Het voormalige hoofdpostkantoor aan de Coolsingel had eveneens een paternosterlift, die zelfs te zien was in de film Flodder 3. Deze lift wordt echter niet meer gebruikt, en met de herontwikkeling van het gebouw is de kans groot dat deze lift volledig verdwenen is.
Paternosterliften zijn een zeldzaamheid geworden vanwege moderne veiligheidseisen en de zorgen over het gebruik door minder mobiele mensen. Toch blijft de fascinatie voor deze draaiende liften bestaan, zeker in steden zoals Rotterdam waar deze apparaten nog steeds een nostalgische blik op de geschiedenis van stedelijke architectuur bieden. Rotterdam behoudt hiermee een stukje uniek erfgoed dat herinneringen oproept aan een tijdperk waarin efficiency en functionaliteit centraal stonden in het ontwerp van gebouwen en hun faciliteiten.
Foto: Paternosterlift in Haka gebouw Rotterdam