Overslaan en naar de inhoud gaan

Ombudsman: ondernemers West-Kruiskade voelen zich niet gehoord bij verkeersaanpak Kruisplein

Mobiliteit
07/07/2025, 13:35

Ondernemers in de omgeving van de West-Kruiskade hebben steeds minder vertrouwen in de gemeente Rotterdam vanwege de herinrichting van het Kruisplein en de bijbehorende afsluitingen voor autoverkeer. Dat schrijft de Ombudsman Rotterdam Rijnmond in een brief aan de gemeenteraad in aanloop naar een debat over de situatie.

 

De ombudsman verwijst naar eerdere besluiten van de raad, zoals de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak uit 2020, waarin werd ingezet op meer ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Onder deze aanpak werd het Kruisplein vanaf april 2021 tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Sinds december 2024 is die afsluiting permanent, hoewel er tijdelijk één rijrichting heropend is onder politieke druk. De meerderheid van de gemeenteraad blijft het huidige beleid ondersteunen.

 

Ondernemers, verenigd in de BIZ West-Kruiskade, ervaren echter negatieve gevolgen, zoals omzetverlies en verminderde bereikbaarheid. De ombudsman signaleert dat zij zich niet serieus genomen voelen in de besluitvorming en spreekt van een verhard debat. De term zimmen – een combinatie van zeggenschap, inspraak, meepraten en meebeslissen – lijkt hier volgens haar onvoldoende van toepassing.

 

Verder wijst zij op het uitblijven van een toegankelijke regeling voor nadeelcompensatie, terwijl dergelijke regelingen in andere delen van de stad wel zijn ingesteld. Volgens de brief hebben slechts enkele ondernemers gebruik kunnen maken van bestaande voorzieningen. De gemeente heeft beterschap beloofd en wil voor 9 juli duidelijkheid bieden over de criteria voor compensatie.

 

Een extra zorgpunt is de geplande afsluiting van de Westersingel in 2026 en de huidige afsluiting van het Kruisplein vanaf het Weena door bouwwerkzaamheden aan project The Modernist. De Ombudsman noemt deze opeenstapeling van ingrepen zwaar belastend voor de omgeving.

 

Hoewel de gemeente aangeeft dat afsluitingen nodig zijn vanwege tramverkeer en werkzaamheden, benadrukt de ombudsman dat er meer aandacht moet zijn voor de impact op ondernemers én bewoners. Ze pleit voor transparantie, betere communicatie en alternatieve manieren van conflictoplossing. Alleen zo kan volgens haar het vertrouwen worden hersteld.

kruisplein
1 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Ombudsman: ondernemers West-Kruiskade voelen zich niet gehoord bij verkeersaanpak Kruisplein

Mobiliteit

Ondernemers in de omgeving van de West-Kruiskade hebben steeds minder vertrouwen in de gemeente Rotterdam vanwege de herinrichting van het Kruisplein en de bijbehorende afsluitingen voor autoverkeer. Dat schrijft de Ombudsman Rotterdam Rijnmond in een brief aan de gemeenteraad in aanloop naar een debat over de situatie. De ombudsman verwijst naar... Lees meer

1 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Zuid-Holland helpt defensie met nieuwe technologie

Veiligheid

Zuid-Holland werkt samen met Defensie aan nieuwe technologie die zowel voor burgers als het leger nuttig is. De provincie investeert in zogenoemde dual-use technologieën. Dit werd duidelijk tijdens een groot evenement in Den Haag. Op 23 juni organiseerden Zuid-Holland en gemeente Den Haag het evenement 'Securing the Future'. Hier kwamen 950 mensen uit... Lees meer

3 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Handhaving in Rotterdam: minder taken, meer focus

Rotterdam

Rotterdam introduceert een prioriteringsagenda voor handhaving die ervoor zorgt dat handhavers zich gaan richten op de grootste problemen per gebied. De gemeente kiest bewust voor "5 dingen goed doen" in plaats van "10 dingen half doen", zo staat in het nieuwe beleidsdocument. De stad heeft 454 fte aan handhavers en toezichthouders, wat neerkomt op... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.