Door de opkomst van het hybride werken is de vraag naar facilitaire dienstverlening sinds de coronapandemie sterk veranderd. Het aantal banen in deze sector is sinds 2019 in Rijnmond met 16% gedaald, van 13.000 naar ongeveer 10.000 werknemersbanen. Dit is fors meer dan het landelijke gemiddelde van 9%. Facilitaire diensten als schoonmaak, catering en beveiliging worden veel minder ingezet door het aanhoudende thuiswerken en het afschalen van kantoorruimte.
Ondanks deze krimp blijven er kansen voor werkzoekenden in de facilitaire sector. In Rijnmond staan momenteel circa 1.150 vacatures open, terwijl er slechts 797 personen vanuit de WW op zoek zijn naar een facilitaire baan. De grootste kansen liggen in de schoonmaak, met ruim 300 openstaande vacatures voor schoonmaak in bedrijven, hotels en instellingen.
De vergrijzing speelt hierbij een belangrijke rol: één op de drie schoonmakers is 55 jaar of ouder. Een groot deel van het personeel zal dus op relatief korte termijn met pensioen gaan, waardoor er veel nieuwe vacatures zullen ontstaan. Bovendien is de schoonmaak een toegankelijk beroep zonder specifieke opleidingseisen.
Opvallend is ook de forse toename van het aantal vacatures voor facilitair managers sinds 2021. In 2019 stonden er in Rijnmond 100 vacatures open voor deze functie, in 2024 is dit aantal gestegen tot 230. Deze groei komt door de toegenomen aandacht voor duurzaamheidseisen en integrated facility management, waarbij meerdere facilitaire diensten worden uitbesteed aan één dienstverlener.
Uit de arbeidsmarktcijfers van februari 2025 blijkt verder dat het aantal WW-uitkeringen in Rijnmond minimaal is gestegen tot 15.984, een toename van 0,1% ten opzichte van januari 2025 en 3,7% meer dan een jaar eerder. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, ligt met 2,1% iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,9%.